Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Registar postrojenja onečiščivača
 
Početkom ožujka 2007. godine stupila je na snagu Uredba o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora (Narodne novine, broj 21/07). Uredba, među ostalim, propisuje obvezu upisa u Registar postrojenja onečiščivača, za što je rok 30. svibnja 2007. godine.

Sukladno Uredbi, vlasnici ili korisnici postrojenja koja provode aktivnosti u kojima se koriste organska otapala, dužni su ispoštovati slijedeće propisane obveze: 
 - upisati se u Registar postrojenja predajom/slanjem obrasca (REGVOC) Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva najkasnije do 30. svibnja 2007. godine. Sva postrojenja obvezna su upisati se u Registar; Napomena: Upis u ovaj Registar obvezan je za sve koji koriste tvari navedene u Uredbi bez obzira na godišnju potrošnju.  Navedeni su slijedeći procesi u kojima se koriste organska otapala: nanošenje ljepila (adheziva), proizvodnja drvenih i plastičnih laminata, procesi premazivanja, premazivanje zavojnica, kemijsko čišćenje, proizvodnja premaza, lakova, boja i ljepila, proizvodnja farmaceutskih proizvoda, tiskanje, proizvodnja gumenih smjesa i proizvoda od gume, površinsko čišćenje, ekstrakcija biljnog ulja i životinjske masti i rafinacija biljnog ulja, završna obrada vozila (lakiranje), impregnacija drvenih površina, te površinska zaštita (premazivanje) žičanih navoja.

- izraditi godišnju bilancu organskih otapala najkasnije do 30. rujna 2007. godine za proteklu kalendarsku godinu, (EHOS); Napomena: Izrada godišnje bilance-prvi puta, obvezna je za sve subjekte, bez obzira na godišnju potrošnju. Subjekti sa potrošnjom manjom od  donje granične vrijednosti iduće godine ne trebaju popunjavati ovu bilancu.
- izraditi godišnje izvješće o emisijama hlapivih organskih spojeva najkasnije do 30. rujna 2007. godine za proteklu kalendarsku godinu koje se dostavlja Agenciji za zaštitu okoliša. Napomena: Za one koji troše više od donje granične vrijednosti


Nakon dostave prvog izviješća samo ona postrojenja koja su iznad propisanog praga potrošnje otapala u obvezi su izrađivati sljedeća godišnja izviješća:

- voditi očevidnike u koji se unose mjesečni podaci za potrebe izrade godišnje bilance organskih otapala i godišnjeg izvješća o emisijama hlapivih organskih spojeva. Očevidnik moraju voditi i vlasnici ili korisnici postrojenja koji nisu obvezni izrađivati daljnja godišnja izvješća o emisijama hlapivih organskih spojeva;
- izraditi Program smanjivanja emisija za postojeća postrojenja koja ne udovoljavaju GVE propisanim glavom VI. Uredbe, te ga dostaviti Ministarstvu do 31. prosinca 2007. godine.

Uredba ističe slijedeće aktivnosti u kojima se koriste organska otapala:

      •-          nanošenje ljepila (adheziva)
      •-          proizvodnja drvenih i plastičnih laminata

•-          procesi premazivanja

•-          premazivanje zavojnica

•-          kemijsko čišćenje

•-          proizvodnja premaza, lakova, boja i ljepila

•-          proizvodnja farmaceutskih proizvoda

•-          tiskanje

•-          proizvodnja gumenih smjesa i proizvoda od gume

•-          površinsko čišćenje

•-          ekstrakcija biljnog ulja i životinjske masti i rafinacija biljnog ulja

•-          završna obrada vozila (lakiranje)

•-          impregnacija drvenih površina

•-          površinska zaštita (premazivanje) žičanih navoja.


Obrasci REGVOC, EHOS, upute za popunjavanje istih, te tekst navedene Uredbe mogu se naći na stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

 

24/05/2007 - 09:44
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.