Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Državne potpore u ribarstvu - plavo gorivo, tržišna kompenzacija i poticanje proizvodnje
 
Ministarstvo poljoprivrede donijelo tri pravilnika koji reguliraju dodjelu državne potpore u ribarstvu kroz tri modela - sufinanciranje plavog goriva, tržišna kompenzacija i poticanje proizvodnje.

 

 Ovi modeli provodit će se sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji  („Narodne novine“ Međunarodni ugovori, br. 2/2012 i 9/2013), zaključno do 30. lipnja 2016. godine. Važno je istaknuti da se prihvatljivim troškom smatra trošak realiziran nakon 1.1.2014. godine te svi računi/otpremnice/deklaracije moraju biti od navedenog datuma kako bi bili razmotreni za odobrenje potpore.

Navedeni modeli provodit će se u kvartalnim vremenskim razdobljima obradom od strane Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva. Iznimno je dostava zahtjeva za prvo obračunsko razdoblje 2014. godine (siječanj – ožujak) produžena, te traje do 20. svibnja, odnosno za tržišnu kompenzaciju do 30. svibnja. Pravilnicima je također detaljno propisan inspekcijski nadzor te mogućnost povrata isplaćene potpore. Kod sva tri modela korisnici u zahtjevima potpisuju izjavu da su suglasni s objavom podatka o isplaćenoj potpori što će doprinijeti transparentnosti i boljoj informiranosti svih zainteresiranih.

 Financiranje kroz ova tri modela provoditi će se od 1. siječnja 2014. godine, uz kvartalne obračune. Iznimno za I. kvartal ove godine korisnici zahtjeve mogu podnositi do 20. svibnja. Sve detaljne informacije, novi obrasci, te adrese na koje se podnose zahtjevi dostupni su na web stranici Uprave ribarstva: www.mps.hr/ribarstvo. Važno je napomenuti da se i u slučaju provedbe modela poticanja proizvodnje zahtjevi dostavljaju isključivo Ministarstvu poljoprivrede, Upravi ribarstva, a ne kao do sada u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.

Sufinanciranje dijela troškova zbog otežanih uvjeta poslovanja u ribarstvu

Tržišna kompenzacija
Model poticanja proizvodnje
  
Za sva dodatna pitanja molimo kontaktirati Upravu ribarstva:

mirta.novak@mps.hr;                   tel.: 01/6443-172
ivana.furac@mps.hr;                     tel: 01/6443-170
stjepan.merlle@mps.hr;             tel: 01/6443-173

 

http://mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=538

 

14/05/2014 - 14:53
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.