Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod"
 
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv za dodjelu oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP), a zahtjevi s propisanom dokumentacijom mogu se podnijeti do 27. svibnja 2014. godine.


Projekt HOP je pokrenut 2007. godine, a njegov glavni cilj je poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete.
Oznaka Hrvatski otočni proizvod može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište na otocima i svoju djelatnost obavljaju na otocima.
Tradicionalnim i inovativnim proizvodima smatraju se proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Također, moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te svojim ukupnim karakteristikama (sastav, dizajn, ekološki kriteriji i dr.) udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, kao i zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.


Dosad je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvdo dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.


Javni poziv i svu prateću dokumentaciju možete preuzeti sa stranica Ministarstva http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=3026.


Ministarstvo je ujedno objavilo i Otvoreni javni poziv za kandidiranje manifestacija koje bi se sufinancirale iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu.  

Predmet Otvorenog javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svrhu poticanja prezentacije tradicijskih i inovativnih proizvoda koje proizvode otočni proizvođači, odnosno pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište na otocima i koji svoju djelatnost obavljaju na otocima, a njihovi su proizvodi nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod".

Sredstva će se odobravati za manifestacije koje se održavaju tijekom 2014. godine, a u sklopu svog programa prezentiraju proizvode koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod".

Javni poziv i svu prateću dokumentaciju za ovaj Javni poziv možete isto preuzeti sa stanica Ministarstva http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=3017 




30/04/2014 - 11:21
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.