Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Održan sastanak sa predstavnicima inspekcijskih službi
 
Nastavno na inicijativu članova sekcija prijevoza i graditeljstva pri Udruženja obrtnika Zadar, u srijedu, 23. travnja 2014. godine, organiziran je sastanak sa predstavnicima inspekcijskih službi Carinske uprave Zadar, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Na sastanku se raspravljalo o problemima u obavljanju prijevozničke i graditeljske djelatnosti, o nadležnosti pojedinih inspekcijskih službi sukladno novoj raspodjeli inspekcijskih poslova i ukidanju Državnog inspektorata, te o učinkovitosti nadzora nad neregistriranim obavljanjem graditeljske i prijevozničke djelatnosti.

Vezano za novi preustroj inspekcijskih službi, koji je nastao ukidanjem Državnog inspektorata, na sastanku su pojašnjene i razgraničene nadležnosti radnih inspektora, inspektora cestovnog prijevoza te carinskih inspektora. Novina u borbi protiv obavljanja neregistrirane djelatnosti jesu ovlasti inspektora Carine koji su, između ostalog, nadležni i za nadzor nad nezakonitom trgovinom, kao i neregistriranim obavljanjem svih djelatnosti, osim onih koje su regulirane posebnim propisom.

Prisutni obrtnici su istakli kako je sve veća prisutnost neregistriranih djelatnosti, odnosno sive ekonomije na tržištu jedan od najvećih problema koji ugrožava poslovanje registriranih obrtnika, iz razloga što isti predstavlja nelojalnu konkurenciju onima koji nastoje poslovati uredno uz podmirenje svih zakonskih obveza. Pozdravljene su nove ovlasti carinskih inspektora, uz čije djelovanje bi suzbijanje sive ekonomije trebalo biti učinkovitije.

Zaključno su se svi sudionici sastanka složili kako je za učinkovitu borbu protiv sive ekonomije nužna bliska suradnja svih sudionika na tržištu.

24/04/2014 - 10:16
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.