Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Održana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Zadar
 
U srijedu, 18. prosinca 2013. godine održana je redovna Skupština Udruženje obrtnika Zadar, koja je započela odavanjem počasti preminulom Stanku Miletiću, dugogodišnjem aktivnom članu Sekcije ugostiteljstva i turizma, a ujedno i članu Skupštine Udruženja obrtnika Zadar.



Sjednicom je predsjedao Mladen Malta predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, koji je informirao članove Skupštine o novom Zakonu o obrtu, koji je stupio na snagu 10. prosinca 2013. godine, a tajnica i pravna savjetnica Udruženja, Jasminka Smokrović članovima je prezentirala najznačajnije izmjene istoga. Među pozitivnim novinama istakla je pojednostavljeni prijenos obrta na članove obitelji prilikom odlaska obrtnika u mirovinu i djelomično ograničavanje odgovornosti obrtnika cjelokupnom imovinom. Nažalost u novom Zakonu više je nepovoljnih novina za obrtnike, među kojima je istakla sljedeće:
- nepovoljniji položaj obrtnika koji obavljaju vezane obrte u odnosu na trgovačka društva u smislu udovoljavanja uvjeta za vezane i povlaštene obrte,
- ukidanje liste proizvoda i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost i slobodno zanimanje i proširenje te mogućnosti na sve djelatnosti;
- otežano pomaganje članova obitelji u obrtu jer je kod vezanih obrta uvedena obveza udovoljavanja posebnim uvjetima i za člana obitelji u slučaju odsutnosti obrtnika;
- smanjene javne ovlasti Hrvatske obrtničke komore vezane za naukovanje.

Ovim Zakonom ujedno je smanjen i iznos komorskog doprinosa u paušalu, koji plaćaju obrtnici Hrvatskoj obrtničkoj komori, područnim komorama i udruženjima, a koji je ograničen na 2% osnovnog osobnog odbitka iz dohotka sukladno Zakonu o porezu na dohodak, te je ukinut komorski doprinos od dohotka ili dobiti. Komorski doprinos u paušalu obrtnici će od 1. siječnja 2014. godine plaćati u iznosu od 44,00 kune mjesečno za sve tri razine komorskog sustava, a odluku o raspodjeli sredstava sukladno Zakonu donosi Skupština Hrvatske obrtničke komore. Članovi Skupštine na ovoj sjednici zauzeli su zajednički stav o raspodjeli komorskog doprinosa, prema kojemu bi Udruženju pripalo 50% iznosa, s obzirom na aktivnosti Udruženja ali i na preostalu kreditnu obvezu za poslovni prostor. Navedeni stav Skupštine će predsjednik Udruženja zastupati na predstojećoj sjednici Skupštine HOK-a.


Na ovoj sjednici usvojen je rebalans Financijskog proračuna za 2013. godinu, koji je za 19% veći zbog dodijeljenih bespovratnih sredstava Udruženju za provedbu projekata unutar programa Leonardo Da Vinci, kao i većeg priliva komorskog doprinosa. Ujedno je usvojen i Program rada Udruženja, kao i financijski Proračun za 2014. godinu, koji je sukladno smanjenju doprinosa umanjen je za 35% u odnosu na proračun 2013. godine.

Na sjednici Skupštine bili su prisutni i članovi Upravnog odbora Udruženja, koji su među brojnim aktivnostima pripadajućih im sekcija izdvojili najbitnije, kao što su dobra suradnja sa predstavnicima pojedinih jedinica lokalne samouprave, prvenstveno Gradom Zadrom, koji sve više pokazuje spremnost na suradnju i partnerstvo u svrhu poticanja i razvoja malog gospodarstva. Nadalje, članovi Skupštine istakli su brojne probleme u poslovanju obrtnika te naglasili važnost dobrog organiziranja radi zajedničkog zastupanja vlastitih interesa. Ujedno je istaknuta važnost nastavka organizacije raznih edukacija, seminara i radionica sukladno iskazanim interesima obrtnika, koje Udruženje već godinama organizira, a u svrhu olakšavanja poslovanja obrta i razvoju poduzetničkih vještina. Unatoč smanjenju prihoda, Udruženje planira jednako kvalitetno nastaviti pružati usluge obrtnicima, dok će se planirane aktivnosti obavljati sukladno financijskim mogućnostima.


19/12/2013 - 12:06
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.