Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Nacrt Zakona o regionalnom razvoju RH
 
Članovi Upravnog odbora Udruženja obrtnika Zadar na sjednici održanoj dana 24. listopada 2013. godine raspravljali su o nacrtu Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Navedenim zakonom predviđena je nova regionalna podjela Republike Hrvatske, kojom bi Zadarska županija pripala u plansko područje Srednji i Južni Jadran koje obuhvaća slijedeće županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska. Također su predviđene četiri urbane konglomeracije oko gradova Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Udruženje obrtnika Zadar, kao 4. po veličini udruženje obrtnika u Republici Hrvatskoj, te kao institucionalni predstavnik 3.332 zadarskih obrtnika ovim putem izražava neslaganje s predloženom regionalnom podjelom.
Predstavnici Udruženja smatraju kako bi Zadar, kao 5. po veličini grad u Republici Hrvatskoj, sa svojim dokazanim gospodarskim potencijalom, izvrsnim geostrateškim položajem te bogatom kulturno-povijesnom baštinom trebao biti centrom jedne od budućih regija. Smatraju kako bi novom regionalnom podjelom na planska područja došlo do minoriziranja interesa, ciljeva i razvojne strategije Zadra i Zadarske županije, kao i teže realizacije istih.

Članovi Udruženja koji posluju na otocima također smatraju kako bi otoci, zbog specifičnosti uvjeta života i poslovanja na istima, kao posebna geografsko-gospodarska cjelina regulirana posebnim propisom - Zakonom o otocima, morali biti izdvojeni u posebna tzv. potpomognuta područja. Otoci ne bi trebali biti uklopljeni u jedinice lokalne samouprave, koje imaju visok indeks razvijenosti, jer bi time izgubili poseban status i beneficije za izjednačavanjem uvjeta života i poslovanja na otocima s onima na kopnu.
25/10/2013 - 15:07
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.