Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Zaključci sa 18. susreta ribara HOK-a
 
U Hvaru je od 17. - 19. listopada 2013. godine održan 18. susret ribara Hrvatske obrtničke komore. Prezentirani su problemi i prijedlozi predstavnika ribara, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, mjerodavnih institucija i ostalih sudionika.



Dan je osvrt na aktualni trenutak u ribarstvu i razmatrane mogućnosti kako da se u narednom razdoblju poboljša poslovanje u ovom sektoru.

Na kraju, usvojeni su slijedeći zaključci:

1. Tražimo od resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da do 1. studenoga 2013. godine podnese zahtjev Komisiji EU, da se u naredne tri godine nastave isplaćivati poticaji u ribarstvu na način kako je to bilo do ulaska Hrvatske u EU, tj. do 1. srpnja 2013. godine. Izostankom potpora, hrvatski ribari stavljeni su u neravnopravni položaj u odnosu na ribare susjednih država i nužna je pomoć države, bilo u obliku potpora, poticaja ili kompenzacija.


2. Tražimo da se za mreže potegače omogući otkup, ukoliko se kroz planove upravljanja njima ne bude moglo ekonomski opravdano ribariti.


3. Tražimo da se za sve proizvode ribarstva, posebice za ribu iz ulova, uzgoja i školjke primjenjuje stopa PDV-a od 10 %.


4. Ribarima koji trajno izlaze iz ribolova, treba osigurati prednost pri dobivanju koncesije za bavljenje marikulturom, ukoliko se oni preorijentiraju na ovaj sektor.


5. Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede, kao resorno ministarstvo za sektor ribarstva, a zbog isprepletene nadležnosti više ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija),

koordinira međusobnu suradnju kod provedbe različitih projekata u ribarstvu (primjerice, predatori, sportske lučice, iskrcajna mjesta, beneficirani staž i dr.)


6. Sljedeći, 19. susret ribara održat će se u Zadarskoj županiji.

21/10/2013 - 09:13
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.