Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Novine u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti
 
Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti objavljen je u NN 138/06 a stupio je na snagu 28.12.2006. godine. Neke od značajnih novina koje donosi novi Zakon su: ∙ ukidanje obaveznog ovjeravanja normativa i cjenika od strane Državnog inspektorata, ∙ zabrana usluživanja i konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18. godina u ugostiteljskim objektima, za čiju kontrolu su, osim Državnog inspektorata, nadležni i policijski službenici. ∙radno vrijeme više ne propisuje lokalna samouprava, već je decidirano propisano ovim zakonom, ∙ukinuta je institucija voditelja poslovanja, ∙ukinuto je i obvezno primjenjivanje Posebnih uzanci i poslovnih običaja u ugostiteljstvu, osim zabrane usluživanja, ∙ u smještajnim objektima ugostitelj je dužan osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja.  

U nastavku su detaljnije razrađene određene izmjene uvedene novim Zakonom:


Vrste ugostiteljskih  objekata

Izmijenjene su, ali ne u bitnom, vrste ugostiteljskih objekata s obzirom na vrstu ugostiteljskih usluga koje se u njima pružaju, te se razvrstavaju  u skupine:


1. Hoteli,
2. Kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj,
3. Restorani,
4. Barovi,
5. Catering objekti,
6. Objekti jednostavnih usluga.


Razvrstavanje ovisi o načinu usluživanja i pretežitosti usluga koje se pružaju u objektu.

Pojedine vrste ugostiteljskog objekta mogu biti klupskog tipa (klub), u kojima se ugostiteljske usluge pružaju samo određenoj skupini gostiju (članovima kluba).
Ministar će  pravilnikom propisati vrste ugostiteljskih objekata unutar navedenih skupina, ugostiteljske usluge koje se moraju i mogu pružati u pojedinoj vrsti ugostiteljskog objekta te vrste ugostiteljskih objekata koje mogu biti klupskog tipa.

Ugostitelj ne smije pružati ugostiteljske usluge koje nisu utvrđene rješenjem nadležnog ureda, odnosno Ministarstva.

    

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Ugostiteljski objekti iz skupine »Hoteli« i kampovi iz skupine »Kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj« obvezno rade od 0.00 do 24.00 sata svaki dan, a ostali ugostiteljski objekti mogu raditi:
- iz skupina »Restorani« i »Barovi«od 6.00 do 24.00 sata,
- iz skupine »Barovi« koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnim propisima, samo u zatvorenim prostorima, od 21.00 do 6.00 sati,
- iz skupine »Restorani« i »Barovi« koji se nalaze izvan naseljenih područja naselja od 0.00 do 24.00 sata,
- u zračnim lukama, željezničkim kolodvorima, autobusnim kolodvorima i sl. u radnom vremenu objekta u kojem se nalaze.
Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može najduže za 2 sata odlukom produžiti propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata (restorana i barova koji rade do 24 sata).

Poglavarstvo jedinice lokalne samouprave može po službenoj dužnosti za pojedine ugostiteljske objekte rješenjem najduže za 2 sata odrediti raniji završetak radnog vremena od radnog vremena propisanog zakonom, te radnog vremena propisanog odlukom predstavničkog tijela, u skladu s mjerilima koje samo propisuje.

Iznimno, poglavarstvo jedinice lokalne samouprave može na zahtjev ugostitelja za pojedine ugostiteljske objekte (restorane i barove koji rade do 24 sata)  rješenjem odrediti drugačije radno vrijeme radi organiziranja prigodnih proslava (dočeka Nove godine, svadbi, maturalnih zabava i sličnih događanja).

Predstavničko tijelo odlukom propisuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine »Objekti jednostavnih usluga«.

Predstavničko tijelo odlukom određuje lokaciju područja naselja za svoje područje.

Kao i u prijašnjem zakonu, gospodarski inspektor ima ovlast da usmenim rješenjem koje će izreći na licu mjesta ugostitelju ili njegovu predstavniku, zabrani pružanje ugostiteljskih usluga ugostitelju koji se ne pridržava propisanoga radnog vremena i izvrši pečaćenje uređaja, opreme i ostalih prostorija u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost, te u roku od pet dana donese pisano rješenje o zabrani rada, u trajanju od 30 dana od dana donesenoga usmenog rješenja.

Ukoliko se u ugostiteljskom objektu nalaze pokvarljive namirnice, ugostitelj je dužan pisanim putem, u roku od 24 sata od dana pečaćenja poslovnih prostorija, zatražiti da se zapečaćene prostorije privremeno otpečati i u prisutnosti gospodarskog inspektora iz istih odmah iznijeti pokvarljive namirnice, nakon čega će gospodarski inspektor poslovne prostorije ponovno zapečatiti.

Žalba se može izjaviti samo na pisani otpravak rješenja i ne zadržava izvršenje rješenja.
Novina u nadzoru nad primjenom zakonskih odredbi za  prekoračenje radnog vremena je mogućnost da se mjera pečaćenja neće izvršiti ako ugostitelj najkasnije u roku od 2 dana od donošenja usmenog rješenja o zabrani pružanja ugostiteljskih usluga dostavi gospodarskom inspektoru dokaz o izvršenoj uplati novčanog iznosa od 30.000,00 kuna u korist državnog proračuna.

U tom slučaju, gospodarski inspektor zaključkom će obustaviti upravni postupak i poništiti usmeno rješenje.


Obveze ugostitelja su i nadalje:

1. vidno istaknuti natpis na ulazu u ugostiteljski objekt, odnosno u ulazu ugostiteljskog objekta smještenog u građevini zaštićenoj kao kulturno dobro, na propisani način, s oznakom vrste ugostiteljskog objekta, odnosno vrste i kategorije ugostiteljskog objekta, posebnog standarda, oznake kvalitete utvrđene rješenjem nadležnog ureda, odnosno ministarstva nadležnog za ugostiteljstvo

2. vidno istaknuti na ulazu u objekt obavijest o radnom vremenu i radnim, odnosno neradnim danima i pridržavati se istaknutoga radnog vremena,

3. utvrditi kućni red u ugostiteljskim objektima za smještaj i istaknuti ga na recepciji te izvadak iz kućnog reda istaknuti u svim sobama i apartmanima,

4. utvrditi normative o utrošku namirnica za pojedino jelo, piće i napitak, pružiti usluge u količinama i kakvoći sukladno normativima te na zahtjev normativ predočiti gostu,

5. vidno istaknuti cijene usluga koje se nude, na način dostupan gostima i pridržavati se istaknutih cijena, a kod pružanja usluga smještaja u cjenicima istaknuti i iznos boravišne pristojbe, cjenike staviti na raspolaganje gostima u dovoljnom broju primjeraka,

6. izdati gostu račun za svaku pruženu ugostiteljsku uslugu s naznakom vrste, količine i cijene pruženih usluga, odnosno odobrenog popusta, a kod pružanja usluga smještaja navesti u računu i iznos boravišne pristojbe,

7. pridržavati se propisanoga radnog vremena,

8. onemogućiti iznošenje pića i napitaka radi konzumiranja izvan zatvorenih prostora ugostiteljskog objekta iz skupine "barovi" koji rade noću od 21 do 6 sati,

9. na propisani način voditi knjigu gostiju u ugostiteljskom objektu za smještaj,

10. voditi knjigu žalbi na propisani način u svakom objektu, te u roku od pet dana (prijašnji zakon je propisivao 3 dana) izjavljen prigovor dostaviti Državnom inspektoratu te u roku od 15 dana od dana izjavljenog prigovora odgovoriti na prigovor,

11. Nova odredba propisuje da gosti u ugostiteljskim objektima za smještaj moraju biti osigurani od posljedica nesretnog slučaja. Kazna za nepridržavanje ove obveze za fizičke osobe kreće se od 5.000,00 do 15.000,00 kn, uz mogućnost naplate novčane kazne od strane gospodarskog inspektora na licu mjesta u iznosu od 1.500,00 kn.

12. pisanim putem obavijestiti nadležni ured odnosno Ministarstvo o prestanku obavljanja djelatnosti u ugostiteljskom objektu, u roku od osam dana od nastale promjene.

13. održavati uvjete koji se odnose na higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane, kao i poštovati obveze subjekata koji se bave ugostiteljskom djelatnošću glede higijene i zdravstvene ispravnosti hrane te ostale zdravstvene uvjete za rad sukladno posebnim propisima.

14. ukoliko pruža usluge naturistima, uz naziv vrste ugostiteljskog objekta, istaknuti i oznaku da se u tom objektu pružaju usluge naturistima.

15. Zabranjeno je usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina. Kazna za nepridržavanje ove obveze za fizičke osobe kreće se od 5,000 do 15,000 kn, uz mogućnost naplate novčane kazne od strane gospodarskog inspektora na licu mjesta u iznosu od 1,500 kn. Isto tako obaveza je i u objektu istaknuti na vidljivom mjestu oznaku o zabrani usluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, a kazne i za ovaj prekršaj su identične spomenutim. Nadzor nad zabranom usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina provode i policijski službenici MUP-a koji su ovlašteni protiv prekršitelja podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Ugostitelji  više nemaju obveze:

•a)      ovjere cjenika usluga i normativa pri Državnom inspektoratu,

•b)      imenovanja voditelja poslovanja,

•c)      primjene Posebnih uzanci te poslovnih običaja u ugostiteljstvu.

 

Rokovi za usklađivanje

Rokovi za usklađivanje poslovanja pojedinih skupina ugostiteljskih objekata od dana kada se donesu i stupe na snagu pripadni pravilnici :

- ugostiteljski objekti tipa restorani i barovi, u kojima se pružaju usluge prehrane, pića, napitaka i slastica, te catering objekti imaju rok od 5 godina za usklađenje,

- ugostitelji koji na dan stupanja na snagu Zakona obavljaju ugostiteljsku djelatnost na klupama i sl., odnosno pružaju jednostavne usluge ugostiteljske usluge ambulatno imaju rok od 3 mjeseca za usklađenje.

- pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u objektu zatvorenog tipa imaju rok od 5 godina za usklađenje,

- ugostitelji koji na dan stupanja na snagu ovoga Zakona obav­ljaju ugostiteljsku djelatnost u smještajnim objektima kampovima koji se kategoriziraju, iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj«, a do stupanja na snagu ovoga Zakona nisu ishodili rješenje o kategorizaciji sukladno Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji smještajnih objekata kampova iz skupine »Kampovi i druge vrste objekata za smještaj« (»Narodne novine«, br. 175/03. i 106/04.) dužni su ishoditi rješenje o kategorizaciji u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu pravilnika,

- ugostiteljima koji na dan stupanja na snagu ovoga Zakona obavljaju ugostiteljsku djelatnost u smještanim objektima iz skupine »Hoteli« koji se kategoriziraju, a do stupanja na snagu ovoga Zakona nisu ishodili rješenje o kategorizaciji sukladno Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji, posebnim standardima i posebnoj kvaliteti smještajnih objekata iz skupine »Hoteli« (»Narodne novine«, br. 48/02., 108/02., 132/03. i 73/04.) Ministarstvo će rješenjem zabraniti obavljanje ugostiteljske djelatnosti i utvrditi prestanak važenja izdanog rješenja o kategorizaciji.

Predstavničko tijelo je obavezno donijeti propise na osnovi ovlaštenja iz ovog Zakona u roku od dva mjeseca, od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Propise na temelju ovlaštenja iz Zakona ministar će donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Do stupanju na snagu navedenih propisa ostaju na snazi propisi doneseni za izvršenje dosadašnjeg Zakona.  

 

02/02/2007 - 14:50
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.