Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
U veljači objava natječaja za bespovratna sredstva MINPO-a
 
Vlada Republike Hrvatske usvojila je Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva i obrta pod nazivom Poduzetnički impuls 2013. Natječaj za nepovratna sredstva bit će objavljen početkom veljače. Ukupni iznos poticaja dvostruko je veći od prošlogodišnjeg, a iznosit će 730,6 milijuna kuna.


Ministarstvo poduzetništva i obrta promijenilo je način dodjele pojedinačih potpora, na način da će iznos potpora biti viši nego dosadašnjih godina, a broj korisnika manji. Prema informacijama iz Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO) u 2011. godini, prosječan iznos potpora iznosio je 36 tisuća kuna, u 2012. godini 68 tisuća kuna, a u ovoj godini predviđa se da će iznositi prosječno više od 150 tisuća kuna, ukoliko podnositelj zahtjeva prođe kvalifikacijski postupak, odnosno zadovolji sve uvjete iz natječaja.


U Ministarstvu naglašavaju da će projekti morati biti bolje strukturirani, bit će ocjenjivani bodovima, pri čemu će posebna pažnja biti usmjerena na učinke poticaja. Prema provedenoj analizi, uočeno je da je svega 44 % korisnika navedenih sredstava polučilo veće poslovne rezultate. Također, navode da se u nizu linija poticaja izdvajaju poticajne aktivnosti kreativnih industrija, kao što je razvoj novih softwerskih rješenja i IT tehnologija.


Za početnu fazu projekata osigurano je 3 milijuna kuna za 20 projekata, a u drugoj razini razvoja softweraša koji su u start-up fazi, subvencije će se davati za projekte koji su preživjeli fazu pokretanja. Ideje će ocjenjivati poslovni anđeli iz udruge Crane i stručnjaci Bicro-a, a za deset projekata u ministarstvu je osigurano 4 milijuna kuna. Nekoliko najboljih projekata koji dođu u visoku fazu razvoja financirat će Fondovi gospodarske suradnje i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.


Za poduzetničke inkubatore, odnosno poslovne prostore i infrastrukturu za mikro tvrtke i lokalne jedinice bit će na raspolaganju 24 milijuna kuna. Da se potakne razvoj turizma i viša kvaliteta privatnog smještaja s 4 milijuna kuna poticati će se gradnja bazena, a sredstva su namijenjena isključivo djelatnostima za pružanje usluga u turizmu.


Program poticanja poduzetništva i obrtništva „Poduzetnički impuls 2013" nalazi se u prilogu, a dodatne informacije možete naći na web stranici Ministarstva poduzetništva i obrta www.minpo.hr.


Prilog: Program poticanja
05/02/2013 - 20:24
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.