Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Održan 25. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore
 
U Tuheljskim toplicama je 19. i 20. studenoga 2012. održan 25. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Prezentirani su problemi i prijedlozi od strane predsjednika cehova obrtničkih županijskih komora, vodstva Ceha HOK-a, predstavnika ministarstava, institucija i ostalih sudionika. Dan je osvrt na proteklu sezonu, naglašeni problemi i dani prijedlozi kako da se u narednom razdoblju poboljša poslovanje u ovom sektoru.

Na kongresu su usvojeni slijedeći zaključci:


1. Ceh ugostitelja podržava Konačni prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s tim da se primjena Zakona za ugostiteljstvo, odnosno za sve obveznike fiskalizacije odgodi do 1. srpnja 2013. godine, kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Smatramo da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje. Također, s obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni, tražimo njihovo subvencioniranje.

2. I dalje inzistiramo na dosljednoj primjeni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i kategorizaciji objekta, kao i nastavku suradnje s nadležnim inspekcijama, kako bi se spriječila nelojalna konkurencija neregistriranih subjekata, različitih udruga, seoskih domaćinstava i sličnih koji bez zadovoljavanja potrebnih uvjeta nude kompletnu restoransku ponudu.

3. Potrebno je pristupiti izradi novih programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar) u kojima je neophodno propisati kontinuirano provođenje prakse po modelu tjedan za tjedan (tjedan praktične - tjedan teoretske nastave). Ujedno, nužna je veća aktivnost na lokalnoj razini u licenciranju ugostiteljskih objekata kako bi se osigurao dovoljan broj mjesta za provedbu praktičnog dijela obrazovanja.

4. Prilagoditi i modernizirati osnovni i prošireni program tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica, te izmijeniti odredbu važećeg Pravilnika, tako da se navedeni tečaj provede, umjesto svake četiri, svakih šest godina.

5. Temeljem Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je temeljem Zakona propisan samo za ugostiteljstvo.

6. Vjerujemo da bi se priznavanjem troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu potaknula potrošnja u ugostiteljskim objektima, posebice u dijelu poslovnih objeda i sličnih prigoda, što bi pridonijelo većem prometu i prihodu za sve sudionike.

7. Upućujemo ugostitelje da sa uvođenjem manje stope PDV-a, smanje cijene sukladno svom ekonomskom izračunu, što bi trebalo potaknuti potrošnju, zapošljavanje i nova ulaganja.

8. Sljedeći 26. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika 2013. godine održat će se u Istarskoj županiji.

20/11/2012 - 14:18
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.