Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Usvojeni zaključci 11. susreta ribara
 
Raspravom okupljenih ribara i usvajanjem zaključaka Ceha ribara, završeni su 11. susreti ribara Hrvatske obrtničke komore, koji su se 20. i 21. listopada održali u Brelima. Na susretima su sudjelovali i predstvnici Udruženja obrtnika Zadar, Sekcije za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo.



Predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo HOK-a Tonči Božanić, kao glavni zahtjev hrvatskih ribara, istaknuo je donošenje odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP-u).


1. Tražimo od Vlade RH, da uputi Hrvatskom saboru prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru (ZERP-a), kojom bi se ZERP RH primijenio u cijelosti. Predloženu Odluku potrebno je donijeti prije početka pregovora RH s EU o ribarstvu. Pozivamo sve klubove zastupnika Hrvatskog sabora da konsenzusom podrže Prijedlog Odluke, koji je dan u privitku i sastavni je dio ovih zaključaka.

2. Pregovaračka stajališta Ceha ribara:

- Zadržavanje naših tradicionalnih ribolovnih alata u najvećoj mogućoj mjeri.
- Zadržavanje postojećih poticaja i tržišne kompenzacije još tri godine nakon ulaska u EU.
- Omogućavanje izgradnje i modernizacije ribarskih plovila temeljem postojećih povlastica također u razdoblju od 3 godine nakon ulaska u EU.
- Omogućiti stranim državljanima osnivanje ribolovnih tvrtki ili obrta tek nakon dokaza o stalnom boravku u RH od najmanje 10 godina nakon ulaska u EU.
- Odgodu primjene obveze iskrcaja ribe na određenim iskrcajnim mjestima za one ribare (poglavito na otocima) koji će prostorno biti udaljeni od propisanih iskrcajnih mjesta.
- Definiranje posebnih upravljačkih ribolovnih zona koje će obuhvaćati pojedine dijelove ZERP-a RH u kojima će biti dozvoljen ribolov ograničenom broju ribolovnih plovila s određenim karakteristikama i u propisanom vremenu.

3. Polazeći od činjenice da koristimo iste resurse (Jadransko more) kao i talijanski ribari, a koji posluju uz daleko manje troškove, tražimo istu razinu stope doprinosa na plaće ribara.

4. U cilju poticanja osnivanja i razvoja ribarskih zadruga, tražimo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donošenje posebnog programa potpora za ribarske zadruge

5. Ceh ribara HOK-a će u suradnji sa Udruženjem ribarstva i prerade ribe HGK, do kraja 2006. godine uputiti Vladi usuglašen prijedlog svih ribarskih luka i iskrcajnih mjesta na čitavom području RH. Od Vlade RH očekujemo da predložene luke i iskrcajna mjesta definiraju kao lokalitete od državnog značaja. Izmjenu odgovarajuće zakonske regulative za realizaciju ovog zaključka, pokrenuti po hitnom postupku.

6. Tražimo što žurnije usklađivanje veterinarske regulative u skladu sa EU standardima.

7. Tražimo izmjene Zakona o morskom ribarstvu i Zakona o zaštiti prirode tako da se u zaštićenim dijelovima prirode primjenjuje Zakon o morskom ribarstvu.

8. Zadužuju se Cehovi ribara područnih komora da do kraja 2006. godine donesu prijedloge izmjena i dopuna Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru i Pravilnika o ribolovnim alatima i opremi za gospodarski ribolov na moru, uvažavajući sve prijedloge koji su usuglašeni na 11. susretu ribara.

9. Izmijeniti Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama i Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, na način da se koncesija na pomorskom dobru za potrebe gospodarskog korištenja - marikulture (uzgajališta ribe i drugih morskih organizama) dodjeljuje:

a) Javnim prikupljanjem ponuda samo kada se dijelovi pomorskog dobra po prvi puta daju u koncesije ili kada je isti dio pomorskog dobra već bio koncesioniran, ali dotadašnji korisnik koncesije odustaje od daljnjeg korištenja pomorskog dobra,

b) Na zahtjev dosadašnjeg koncesionara, radi produženja koncesije ili radi izmještanja uzgajališta sukladno novim propisima.


10. Hitno provesti akcijski plan u Upravi veterinarstva pri MPŠVG u cilju otvaranja granica u zemlje EU.

11. Ažurirati prostorni plan RH u kojem će se obuhvatiti uzgojno-proizvodna područja za marikulturu sa potrebnom infrastrukturom na kopnu.

12. Tražimo ukidanje kategorije malog ribolova.

13. Za vrijeme višeg vodostaja Dunava, proširenje ribolovnih zona D-1, D-2 i D-3 na plavno područje do prve visoke obale - nasipa.

14. Sljedeći, 12. susreti Ceha ribara, održat će se u Zadarskoj županiji.


30/10/2006 - 13:51
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.