Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
IPARD-raspisan natječaj za mjeru 302
 
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (IPARD Agencija), nadležna za operativnu provedbu programa IPARD, raspisala je 4. javni natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava iz IPARD programa za Mjeru 302 "Razvoj i diversifikacija ruralnih gospodarskih aktivnosti.


Prijave na javni natječaj zaprimaju se od 20. kolovoza do 24. rujna 2012.

Novi natječaj će se provesti prema izmijenjenom Pravilniku za Mjeru 302 (NN 72/2012 - 30.06.2012; NN 93/2012 - 10.08.2012.). U nastavku podsjećamo na osnovne informacije i novosti vezane uz Mjeru 302 programa IPARD.

Mjera 302: Razvoj i diversifikacija ruralnih gospodarskih aktivnosti

Prihvatljivi prijavitelji:
fizičke i pravne osobe (isključujući udruge), urangu mikropoduzetnika (do 10 zaposlenih, uz vrijednost aktive do 2 milijuna eura ili godišnji promet do 2 milijuna eura), u sustavu PDV-a, 100% u privatnom ili do 25% u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne samouprave ili Grada Zagreba. Iznimka su ulaganja u dječje vrtiće gdje su kod izgradnje podnositelji prijave mikropoduzeća registrirana kao ustanova od javnog interesa i nisu obavezni biti u sustavu PDV-a, odnosno kod rekonstrukcije/opremanja su podnositelji prijave javne ustanove u rangu mikropoduzeća, koje također ne moraju biti u sustavu PDV-a.

Prihvatljivi sektori za Mjeru 302:
ruralni turizam, tradicijski obrti, izravna prodaja, slatkovodno ribarstvo, usluge, prerada na poljoprivrednim gospodarstvima, obnovljivi izvori energije


NOVOSTI U MJERI 302:

Svi sektori:
- tijekom trajanja IPARD programa, podnositelj može ostvariti potporu za prihvatljiva ulaganja do najviše 975.000 EUR, ako se jedno od ulaganja odnosi na obnovljive izvore energije i 450.000 EUR u svim ostalim

slučajevima.
- u sklopu dokumentacije koja se prilaže prijavi za natječaj potrebno je imati neobvezujuće pismo namjere banke o kreditiranju.


Sektor ruralnog turizma
- prihvatljiva ulaganja u naseljima razvrstanima u razrede "C" i "D" (ranije samo D).

Sektor proizvodnje gljiva
- ovaj sektor je prebačen u IPARD Mjeru 101.

Sektor usluga
- kod ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju/opremanje dječjih vrtića - korisnici su mikropoduzeća registrirana kao institucije od javnog interesa/javne ustanove u rangu mikropoduzeća, te kao takvi ne moraju biti u sustavu PDV-a.

Sektor obnovljivih izvora energije
- prihvatljivi svi oblici obnovljivih izvora energije (ranije samo bioplinska postrojenja),
- korisnici su fizičke i pravne osobe u rangu mikropoduzeća (ne moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava).
- ulaganja nisu prihvatljiva za domaćinstva.

Sektor prerade na poljoprivrednom gospodarstvu
- prihvatljiva dodatna ulaganja u preradu ribe, začinskog, ljekovitog, aromatičnog bilja te gljiva (ranije samo meso, mlijeko, voće i povrće).



22/08/2012 - 13:45
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.