Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Zlatne ruke Davoru Hofmanu
 
Hrvatska obrtnička komora, u znak obnove svoga djelovanja 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježila je Dan Komore.

Hrvatska obrtnička komora, u znak obnove svoga djelovanja 1. srpnja 1994. godine, svečanom Akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježila je Dan Komore. Na Akademiji je najzaslužnijim obrtnicima dodijeljeno najviše priznanje HOK-a «Zlatne ruke», za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.


Davor Hofman, dugogodišnji zadarski urar, član Upravnog odbora Udruženja obrtnika Zadar, dobitnik je Statue ZLATNE RUKE s poveljom ZLATNE RUKE, koji su mu dodijeljeni za izniman doprinos u razvoju i promicanju hrvatskog obrta, obrazovanju za obrtništvo, očuvanju tradicijskog obrta, uspješan dugogodišnji rad i ostvarene rezultate te unapređenje komorskog sustava.


Davor Hofman vlasnik je urarsko-trgovačkog obrta Hofman, sa sjedištem Ulica Borelli 4 u Zadru, čiji je vlasnik od 11.01.1983. godine. U nastavku navodimo najvažnije podatke iz biografije Davora Hofmana.
Davor Hofman rođen je 13.03.1950. godine, a iste godine je njegov otac Mladen Hofman otvorio prvu urarsku radnju u Zadru. Naime, prema Dozvoli broj 12667/49 koju je izdao Narodni odbor grada Zadra 19. srpnja 1950. godine, njegova zanatska radnja upisana je u registru zanatskih radnji pod rednim brojem 209.


Od prvog dana poslovanja zanatske radnje do današnjeg urarsko-trgovačkog obrta, posluje pod nazivom Hofman na istoj adresi u središtu grada Zadra, to jest u ulici Borelli koja je nekoć bila sjedište starih zanatskih radionica. 1970. godine obitelj otkupljuje poslovni prostor od tadašnjih vlasnika i nastavlja djelatnost u vlastitih 20 m2 poslovnog prostora.


Po završetku osnovne škole Davor Hofman upisuje tadašnju Srednju školu učenika u privredi i završava je 1967. godine kad počinje raditi i osposobljavati se za urara u očevoj radionici. Tijekom rada 1983. godine preuzima obrt od oca i nastavlja poslovati pod svojim imenom do današnjeg dana. 2005. godine kći Željka u dijelu poslovnog prostora otvara vlastiti obrt čime se proširuje djelatnost u skladu s novim trendovima i suvremenim zahtjevima tržišta.


Tijekom rada Davor Hofman pohađao je različite specijalizacije i edukacije. Obzirom da je zanatska radnja bila ovlašteni serviser trgovačke mreže Zadranka te imala suradnju s velikim švicarskim kućama poput Omege, Helvetie i Ete, Davor Hofman imao je priliku dalje se obrazovati na specijalističkim seminarima u Švicarskoj.


Osim vlastite edukacije, u obrtu se velika pažnja posvećivala i obrazovanju mladih naučnika i učenika. Tako je kroz urarsku radionicu prošlo 10-ak učenika koji su zbog nedostatka školskog programa završavali metalski ili električarski smjer u srednjoj školi, a praktično znanje i zanimanje urara stjecali kroz rad u urarskoj radionici Hofman. Takvo je praktično školovanje završilo šest učenika od kojih je većina kasnije i otvorila svoje privatne poslove, odnosno obrte.


Tijekom cijelog razdoblja poslovanja, Davor Hofman bio je aktivan član Udruženja obrtnika Zadar, a kasnije i Obrtničke komore Zadarske županije. Njegov otac Mladen bio je jedan od osnivača današnjeg Udruženja i utemeljitelj razvoja obrtništva na zadarskom području.

Davor Hofman aktualni je član Upravnog odbora Udruženja u čak četvrtom neprekinutom mandatu od 1998. godine, a istaknuti je član Skupštine bio i u ranijim mandatima od 1986. godine. Osim toga, predstavnik je Udruženja u Skupštini Obrtničke komore Zadarske županije također u trećem mandatu, a trenutno je i član Upravnog odbora Obrtničke komore Zadarske županije u mandatu 2010-2014.

Od preuzimanja obrta do danas, Davor Hofman simbol je svojega zanimanja, ali i formalni predstavnik uslužnih obrta, odnosno pročelnik Sekcije uslužnih obrta pri Udruženju obrtnika Zadar te predsjednik Ceha uslužnog obrta koji djeluje pri Obrtničkoj komori Zadarske županije. U skladu s ovim funkcijama aktivno se zalaže i zastupa strukovne interese unutar komorskih institucija ali i prema drugim institucijama.

 


04/07/2011 - 13:50
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.