Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Reprogramiranje poreznog duga
 
Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom objavljen je i stupio na snagu 20. travnja 2011.g., a regulira reprogramiranje dospjelog i nepodmirenog poreznog duga poduzetnika.

Reprogramirati se može dospjeli i nenaplaćeni porezni dug (glavnica + kamate) nastao do 31. prosinca 2010. s slijedećih osnova :
- poreza (porez na dobit, porez na dohodak, PDV, porez na promet nekretnina),
- carina,
- trošarina i
- doprinosa (osim doprinosa za mirovinsko osiguranje osiguranika pojedinca i doprinosa za mirovinsko osiguranje za starost na temelju individualne kapitalizirane štednje).

Neće se reprogramirati dug za javna davanja s osnove lokalnih poreza, spomeničke rente, doprinosa komorama, članarine turističkim zajednicama, novčanih kazni i pristojbi.

Pisani i obrazloženi zahtjev za reprogramiranje naplate poreznoga duga poduzetnici mogu podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave, najkasnije do 19. srpnja 2011.g. Zahtjev mora sadržavati:
- prijedlog načina reprogramiranja naplate poreznog duga (u cijelosti ili djelomično) i prijedlog razdoblja reprogramirane naplate poreznog duga,
- osobni identifikacijski broj (OIB) poduzetnika,
- poslovni i financijski plan poduzetnika za razdoblje za koje se traži reprogramiranje,
- razloge zbog kojih je nastao porezni dug,
- podatke o strukturi vlasništva poduzetnika,
- podatke o povezanim društvima,
- podatke o sudskim postupcima koji imaju utjecaj na poslovanje poduzetnika, prijedlog instrumenata osiguranja naplate poreznoga duga, sukladno Općem poreznom zakonu (npr. dobrovoljno založno pravo na dionicama i poslovnim udjelima društva, založno pravo na nekretninama, bankarsku garanciju i dr.).

Porezni dug se može reprogramirati u cijelosti ili djelomično, na rok do 30 mjeseci. Na reprogramiranu glavnicu poreznog duga sukladno članku 5. ovoga Zakona primjenjuje se kamatna stopa u visini prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana, ostvarena na zadnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija koja je prethodila danu stupanja na snagu ovoga Zakona, uvećane za 5 postotnih bodova.

Uvjeti za reprogramiranje poreznog duga jesu:
- uredno izvršavanje novih obveza dospjelih nakon 1. siječnja 2011. (uplate moraju biti jednake zaduženju ili potpuno podmireno zaduženje),
- za poduzetnika pravnu osobu, kao i obrtnike koji posluju u sustavu poreza na dobit, koji su u razdoblju od  1. listopada 2008. imali porezni dug, još i činjenica da u tom periodu nije isplaćivao dividende, udjele u dobiti ili predujam dobiti.


Prilog: Zahtjev - fizičke osobe
Prilog: Novi propisi 2
13/05/2011 - 12:57
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.