Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Osnivanje lokalnih akcijskih grupa
 
Zajednička strategija ruralnog razvoja u zemljama EU poznata je pod akronimom LEADER (kratica za "veze između akcija u ruralnom razvoju"). Ovaj pristup ruralnom razvoju uspješno se provodi već dvadeset godina, a u Hrvatskoj se započeo primjenjivati 2008. godine kroz njegov najvažniji dio, osnivanje lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova).

LAG predstavlja zajedničko upravljačko i operativno tijelo više graničnih općina formirano kroz lokalna partnerstva, a radi pripreme i provode razvojnih strategija odgovarajućeg područja. LEADER se temelji na održivom ruralnom razvoju, koji uzima u obzir ekološke, društvene i gospodarske aspekte razvoja, a uključuje lokalne aktere iz:

- javnog sektora (lokalna samouprava)
- civilnog (građani)
- privatnog sektora (poduzetnici)

Kroz sudjelovanje u LAG-u omogućuje se dakle i zainteresiranim predstavnicima civilnog i privatnog sektora da izravno sudjeluju u donošenju strategije lokalnog razvoja što će biti osobito važno nakon što Hrvatska postane članica Europske unije jer će se preko LAG-a predlagati projekti i dobivati sredstva za njihovu provedbu iz EU fondova.

U proteklom razdoblju na području zadarske županije osnovana su dva LAG-a, LAG Laura sa sjedištem u Biogradu i LAG Bura za područje podvelebitskog kanala. Treći, otočni LAG-a planira se i formalno osnovati do kraja 2011. godine. Njegovo osnivanje potakla je Zadarska županija, a provodi i financira UNDP. U tijeku je prikupljanje podataka za izradu razvojne strategije ovog područja. Odluku o pristupanju donijele su Općine: Kukljica, Preko, Sali, Kali, Nin, Privlaka, te Grad Zadar za otoke koji mu pripadaju. Svi zainteresirani za uključivanje iz civilnog i privatnog sektora mogu se uključiti u osnivanje LAG-a i na taj način sudjelovati u kreiranju razvojne strategije ovog područja.

Detaljnije o ovom projektu možete naći na: http://www.undp.hr/show.jsp?page=128177, ili se javiti na kontakte UNDP ureda u Zadru:

Ivana Laginja
Voditeljica projekta
Lokalni razvoj - Lika/Dalmatinsko zaleđe
Tel: +385 23 254 003
Email: ivana.laginja@undp.org

Leonarda Lukin
Suradnica za administraciju i financije
Lokalni razvoj - Lika/Dalmatinsko zaleđe
Tel: +385 23 254 004
Email: leonarda.lukin@undp.org

Marijana Muhić
Asistentica na projektu
Lokalni razvoj - Lika/Dalmatinsko zaleđe
Tel: +385 23 254 004
Email: marijana.muhic@undp.org

Juliana Špec
Asistentica na projektu
Lokalni razvoj - Lika/Dalmatinsko zaleđe
Tel: +385 23 254 003
Email: juliana.spec@undp.org
10/05/2011 - 09:18
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.