Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Ranogajec novi predsjednik HOK-a
 
Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ), većinom glasova članova Skupštine Hrvatske obrtničke komore na prvoj, konstituirajućoj sjednici Skupštine, održanoj 25. siječnja, izabran je za predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u sljedećem četverogodišnjem mandatu 2011.- 2015. godina.


U predsjedničkoj utrci sa Matom Topićem, koji je na toj dužnosti bio prethodne četiri godine, Ranogajec je pobijedio sa 42 glasa skupštinara od ukupno 74 glasa, dok su Mati Topiću povjerenje ukazala 32 člana Skupštine. Dragutina Ranogajca za predsjednika Hrvatske obrtničke komore kandidirala je njegova matična Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, dok je Matu Topića kandidirao Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore i Obrtnička komora Zagreb.


Dragutin Ranogajec obrtnik je trgovačke struke od 1989. godine te kao vlasnik obiteljskog obrta zapošljava četiri djelatnika u trgovini i knjigovodstvenom servisu. Od 1990. godine aktivno se uključuje u rad obrtničkih asocijacija kao predsjednik Sekcije za trgovinu i član Upravnog odbora Udruženja obrtnika Krapina. U razdoblju do 2004. godine obavlja razne dužnosti, od člana prve Skupštine OK Krapinsko-zagorske županije do predsjednika Udruženja obrtnika grada Krapine, što je rezultiralo izborom za predsjednika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Bio je član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Odbora za gospodarstvo, Odbora za europske integracije te potpredsjednik Odbora za financije HOK-a. U rujnu 2008. godine imenovan je za vanjskog člana Odbora za razvoj i obnovu Hrvatskog sabora. Član je Rotary kluba Krapina, gdje je obnašao dužnost predsjednika, kao i član Izvršnog odbora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.

Osnovne smjernice programa u sedam točaka, koji je novi predsjednik Dragutin Ranogajec iznio članovima Skupštine HOK-a odnose se na zastupanje interesa obrtništva pred državnim tijelima, pravodobno i kvalitetno informiranje, edukacija obrtništva kroz informatičko opismenjavanje i certificiranje, unaprjeđenje sustava obrazovanja za obrtnička zanimanja, jačanje promocije putem specijaliziranih sajmova u zemlji i inozemstvu, te interneta, kao i nove usluge komorskog ureda HOK-a, s ciljem da obrtnicima budu na raspolaganju profesionalci na svim razinama, od HOK-a, područnih komora do udruženja obrtnika.

-Kada govorimo o zastupanju interesa obrtništva pred državnim tijelima, smatram da Ministarstvo i Vlada nisu naši neprijatelji, već partneri, ali partneri se dogovaraju. Stoga se zalažem za to da se zakoni donose u dogovoru sa strukom. Informacija je moć i kada imamo kvalitetnu informaciju, možemo stvoriti bolju budućnost i sebi i ukupnoj zajednici. Trebamo raditi puno više na edukaciji obrtnika, jer samo tako se možemo pripremiti za poslovanje u Europskoj uniji - kazao je u obraćanju skupštinarima Dragutin Ranogajec.

Dodao je da je potrebno otvoreno lobirati za prava obrtnika i slomiti sve stigme koje su nametnute obrtnicima, te da mu je cilj stvoriti timove u komorskom sustavu koji će pomoći obrtnicima da se lakše natječu za sredstva EU, kada se otvore grant sheme. Kada je riječ o reformi komorskog sustava, naglasio je da je protiv toga se udruženja brišu dekretom te da će se založiti za to, da se udruženjima obrtnika osiguraju financijski uvjeti za nesmetan rad.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine HOK-a imenovani su i novi potpredsjednici HOK-a: Ivan Klarić, predsjednik Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije, Stjepan Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb te Igor Vojinović, predsjednik Udruženja obrtnika Poreč.


Na sjednici su imenovani članovi Upravnog odbora HOK-a (predsjednici 19 područnih komora), a na prijedlog predsjednika Ranogajca, a što omogućuje Statut HOK-a, imenovana su još tri člana Upravnog odbora: Mario Kamalić, predsjednik Udruženja obrtnika Cres-Lošinj, Josip Tržec, potpredsjednik Udruženja obrtnika Zagreb i Marijan Raček, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

Ujedno, na sjednici je imenovan i Nadzorni odbor u sastavu: Bože Gusić, Marino Paretić, Adolf Cvanciger, Damir Židanić i Vladimir Ivoš.


Članovi Skupštine usvojilii su i Izvješće o radu HOK-a za 2010. godinu te godišnji obračun proračuna HOK-a za 2010. godinu s Izvješćem Nadzornog odbora.


26/01/2011 - 09:29
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.