Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Prijevare u promidžbi
 
Hrvatsku obrtničku komoru su tijekom 2010. godine u više navrata kontaktirali zainteresirani obrtnici u svezi problema s međunarodnim tvrtkama koje se bave dostavom formulara za uključivanje obrtnika u njihove međunarodne poslovne kataloge, a što nije u skladu s dobrim poslovnim običajima.


Naime, riječ je o formularima kojima se hrvatskim poslovnim subjektima (obrtima i trgovačkim društvima) omogućava uključivanje u međunarodne poslovne adresare uz naplatu, a koje najčešće dostavljaju slijedeće međunarodne institucije:

- španjolska tvrtka EUROPEAN CITY GUIDE, INTERNATIONAL DIRECTORIES GROUP (adresar WORLD BUSINESS GUIDE),
- švicarska tvrtka INTERCABLE VERLAG, EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar Tourist Directory),
- austrijska tvrtka CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIR Guide)
- nizozemska tvrtka EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY), The Europe Business Guide Online (adresar Europe Business Guide)

Formulari su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom putem pošte ili e-maila. Za uvrštenje u adresar potrebno je upisati vlastite kontakt podatke (i eventualno djelatnost poslovanja), dok npr. formulari švicarske tvrtke Intercable Verlag (za njezin adresar GLOBAL (EUROPEAN) INTERNET REGISTER) već sadrže osnovne podatke koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti, time da se od poslovnih subjekata zahtijeva da točnost upisanih podataka ovjere svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu formulara sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno svojevrsnom ugovoru kojim stranka (obrtnik ili trgovačko društvo) naručuje objavu podataka u web i/ili CD izdanju adresara i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura godišnje.

U zaglavlju nekih formulara ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada formular nije potpisan niti ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj formulara sastavljen s ciljem da se svjesno zavaraju hrvatski gospodarstvenici, obzirom da nigdje nije izričito navedeno da se radi o naplativoj usluzi. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Stoga ponovno apeliramo na hrvatske obrtnike da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere.


Vijest je preuzeta sa stranica Hrvatske obrtničke komore www.hok.hr.
17/11/2010 - 14:38
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.