Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Zaključci 15. susreta ribara
 
Usvajanjem zaključaka, završen je ovogodišnji jubilarni, 15. susret ribara u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji se jučer i danas (22. i 23. listopada), održavao u Poreču (hotel Parentium).



Zaključke je prezentirao predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Ante Fabijanić:

1. Formirati cijenu goriva za ribarski sektor na način da ne prelazi 4 kn po litri.

2. U ribarskom sektoru ukinuti PDV za repromaterijal, te smanjiti stopu PDV-a za cijenu prodane ribe na 10 %. Isto tako tražimo smanjenje poreznih i drugih davanja, kako bi se olakšalo poslovanje u ribarskom sektoru jednako europskim uvjetima.

3. Obračun PDV-a za zadruge treba biti isti kao za obrtnike koji su u sustavu PDV-a. Zadruge trebaju plaćati PDV, po naplaćenoj realizaciji.

4. U okviru strukturnih potpora, onim ribarima koji to nisu realizirali, treba omogućiti jednake potpore, kao što su imali kroz program potpora za kapitalna ulaganja.

5. Pronaći modele sufinanciranja članicama klastera za projekte koji su započeti u Klasteru marikulture, a koji predstavljaju preko 90 % proizvodnje ukupne marikulture u Hrvatskoj.

6. Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 100 % iznosu financira uvođenje AIS-a za ribarske brodove.

7. Budući da Pravilnik o radnom vremenu ribara nije provediv u praksi, tražimo da se isti stavi van snage.

8. Tražimo od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da se predstavnici Ceha ribara pravovremeno uključe u izradu Nacionalnog strateškog plana hrvatskog ribarstva i slijedom toga i operativnog programa.

9. Tražimo da resorna ministarstva, koja financiraju znanstvene institucije za istraživanja u području ribarstva, sredstva usmjere na projekte koji rješavaju aktualne probleme gospodarskog ribolova.

10. Tražimo da se "Ribolovni mrak" za sitnu plavu ribu, odredi od trećeg dana prije prve mjesečeve četvrti do treće noći poslije zadnje mjesečeve četvrti. Isto tako tražimo i ograničenje korištenja svjetla, čija jačina treba biti izražena u Luksima.

11. Zbog smanjenog ulova i slabe ribolovne sezone, tražimo obeštećenje od 30 % od razlike ispostavljenih računa i očevidnika za 7., 8. i 9. mjesec 2009.g. u odnosu na razdoblje 7., 8. i 9. mjesec u 2010. godini.

12. Od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja tražimo hitno sazivanje sjednice Nacionalnog savjeta za ribarstvo, kako bi se ukazalo na alarmantno stanje u pogledu raspoloživih resursa u ribarstvu.

13. Tražimo proširenje monitoringa za izlov školjaka ronjenjem na nova proizvodna područja.

14. Tražimo da se ukine namjena povlačnih alata, a da se naziv alata ne mijenja.

15. Tražimo uvođenje besplatnog telefonskog broja za poziv Obalne straže, kako bi se mogle dojavljivati incidentne situacije na moru.

16. Slijedeći, 16. Susret ribara održat će se u Primorsko goranskoj županiji.


Na ribarskom skupu, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrene su aktualne teme vezane za ribarsku problematiku, među ostalim, o perspektivama hrvatskog ribarstva, o ribarstvu u Istarskoj županiji, plivaričarskom ribolovu, koćarskom ribolovu u unutarnjem i vanjskom ribolovnom moru, stanju u marikulturi, kao i o položaju hrvatskog ribarstva nakon ulaska u EU, stanju i perspektivama razvoja ribarskih zadruga te o strukturalnoj politici u ribarstvu, kapitalnim ulaganjima te potpori ulaganjima u ribarstvu.

Domaćin 15. susreta ribara bila je Obrtnička komora Istarske županije, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Ova vijest preuzeta je sa stranica Hrvatske obrtničke komore.

29/10/2010 - 09:22
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.