Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Suzbijanje sive ekonomije
 
Hrvatska obrtnička komora nizom aktivnosti već dulje vrijeme nastoji utjecati na suzbijanje sive ekonomije. U tom cilju, HOK je podnio više prijedloga da se riješi pitanje pravne praznine nastalo brisanjem kaznene odredbe za neregistrirane obrtničke djelatnosti iz Zakona o obrtu kod izmjena 2007. godine.


Zakonske inicijative odnose se na moguće izmjene Zakona o obrtu ili Zakona o državnom inspektoratu, a posljednji zaključak sa tematske sjednice Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, održane 21. rujna 2010. godine, uz sudjelovanje predstavnika Držanog inspektorata. Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja, je da se pokrene postupak donošenja posebnog zakona o sprečavanju nelegalne sive ekonomije.


Dok se to pitanje konačno ne riješi, obrtnici koji su u uvjetima globalne gospodarske krize još i više pogođeni nelojalnom konkurencijom sive ekonomije, imaju mogućnosti prijave neregistriranih djelatnosti i to na dva načina:

1. Za djelatnosti trgovine, ugostiteljstva i turizma obavljanje neregistrirane djelatnosti može se prijaviti gospodarskoj inspekciji Državnog inspektorata Republike Hrvatske na adresu:
DRŽAVNI INSPEKTORAT REPUBLIKE HRVATSKE
Središnji ured
Petračićeva 4
10 000 Zagreb
tel: 01/3696-400
http://www.inspektorat.hr/ .

Prijava se može podnijeti i anonimno, dakle bez navođenja imena i prezimena te ostalih osobnih podataka prijavitelja. Prijava inspekciji služi kao mogući izvor informacija za saznanje o činjenicama koje upućuju na potrebu provedbe nadzora. Sam postupak nadzora pokreće nadležni inspektor po službenoj dužnosti, a to znači da samostalno ocjenjuje prikupljene informacije i njihovu relevantnost za pokretanje postupka. Državni inspektorat djeluje kroz pet regionalnih ispostave te se prijave mogu podnijeti i na adrese ispostava koje se mogu pronaći na sljedećim stranicama:
http://www.inspektorat.hr/dirh3/o-drzavnom-inspektoratu/ustrojstvo/podrucne-jedinice/59QxJWhJqkSoDJz0ATw_vg/


2. Za neregistrirano obavljanje djelatnosti u području građenja, tj. obavljanje građevinskih djelatnosti, a da za to nisu ispunjeni propisani uvjeti, kao i prijave investitora koji su gradnju povjerili neregistriranim fizičkim ili pravnim osobama, podnose se posebnoj građevinskoj inspekciji koja djeluje pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja, odnosno područnim jedinicama po županijama, čije kontakt adrese se mogu pronaći na http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=5636

Posebna mogućnost djelovanja protiv neregistriranih djelatnosti odnosi se na djelovanje Porezne uprave Ministarstva financija, koja je ovlaštena provesti nadzor prijava, obračuna i plaćanja poreza te utvrditi osnovicu i razrezati porez, kao i naplatiti propisane kazne zbog neprijavljivanja poreza i nevođenja knjiga. Time se neregistrirana djelatnost može učiniti neisplativom. Prijava za porezni nadzor može se podnijeti na adresu:

MINISTARSTVO FINANCIJA
Porezna uprava - Središnji ured
Služba za porezni nadzor
Boškovićeva 5
10000 ZAGREB

Ova obavijest je preuzeta sa stranica Hrvatske obrtničke komore www.hok.hr
19/10/2010 - 09:29
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.