Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
15. susret ribara u Poreču
 
Hrvatska obrtnička komora i ove godine organizira tradicionalni, 15. susret ribara, koji će se održati 22. i 23. listopada u Poreču. Domaćin ovogodišnjeg susreta ribara je Obrtnička komora Istarske županije.


Na ovogodišnjem ribarskom skupu raspravljat će se o brojnim aktualnim temama vezanim uz ribarsku djelatnost, a prijedlog tematskih izlaganja i predavača, utvrdit će se na predstojećoj sjednici Organizacijskog odbora.
Tematska izlaganja bit će vezana uz aktualni trenutak te stanje i strategiju razvoja hrvatskog ribarstva, a posebno tematsko izlaganje bit će vezano uz problematiku ribarstva u Istarskoj županiji. Koćarski ribolov obradit će se kroz dva tematska izlaganja i to posebno za koćarenje u unutarnjem ribolovnom moru te za koćarenje u vanjskom ribolovnom moru. Kroz zasebna tematska izlaganja obradit će se i plivaričarski ribolov te marikultura-uzgoj školjkaša, uzgoj bijele morske ribe, kao i uzgoj tuna.
Na Susretu ribara raspravljat će se i o problematici slatkovodnog ribarstva, koje, iako je to u široj javnosti manje poznato, kao i morsko ribarstvo, ima tisućljetnu tradiciju, a prvi pisani dokument u kojem se spominje slatkovodno ribarstvo Hrvata datira, s početka 13. stoljeća.
Osim tematskih izlaganja vezanih uz ribarsku praksu, koja će obraditi sami ribari, na Susretu ribara bit će zastupljene i znanstvene teme, koje će obraditi znanstvenici, a naravno, bit će riječi i o pregovorima s EU vezano uz pregovaračko poglavlje 13. - Ribarstvo, o zaštiti tradicionalnih ribolovni alata, te o položaju hrvatskog ribarstva nakon ulaska Hrvatske u EU.
Posebno tematsko izlaganje vezano je uz Hrvatski registar brodova, te problematiku vezanu uz pregled ribarskih brodova od strane HRB. Kroz tematska izlaganja obradit će se brojne teme vezane uz ribarsku praksu, pitanja vezana uz ribarsku regulativu, znanstvene teme, teme vezane uz ribarstvo i ulazak Hrvatske u EU, problematika ribarske infrastrukture i cijena goriva, a osim za tematska izlaganja, značajni dio Susreta ribara rezerviran je ta raspravu.
Osim velikog broja ribara te predstavnika znanstvenih institucija i ustanova, skupu će prisustvovati i predstavnici županijskih obrtničkih komora, kao i dužnosnici Hrvatske obrtničke komore. Isto tako, očekuje se nazočnost visokih državnih dužnosnika, predstavnika nekoliko ministarstava, predstavnika lučke uprave, predstavnika HGK, županijskih čelnika i drugih uglednih gostiju te brojnih predstavnika medija.
Pozivamo sve ribare i sve ostale zainteresirane da se odazovu u što većem broju, te da svojom nazočnošću uveličaju ovaj, za ribarstvo izuzetno značajan skup.
Kao i svake godine, očekuje se da će pokrovitelj i ovogodišnjeg 15. Susreta ribara biti resorno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

18/10/2010 - 12:43
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.