Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Izmjene u Zakonu o prijevozu
 
U Narodnim novinama 91/2010, dana 23. srpnja ove godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a isti stupa na snagu 8 dana od dana objave.



Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu određuju se uvjeti i način obavljanja djelatnosti prijevoza putnika i tereta u unutarnjem cestovnom prometu, pružanje kolodvorskih usluga, prijevoz za vlastite potrebe kao i nadležnosti tijela zaduženih za provođenje i nadzor nad provedbom ovoga Zakona.


Najznačajnije izmjene i dopune navedenog Zakona odnose se na:
Obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza
o Jedinice lokalne samouprave svojim propisom utvrđuju cijenu prijevoza, a mogu utvrditi mjerila na temelju kojih će se odrediti broj autotaksi prijevoznika i/ili vozila kojima se obavlja autotaksi prijevoz na njihovom području.
Nadzor nad provedbom ovog stavka pored Inspekcije cestovnog prometa i Državnog inspektorata, vršiti će i komunalni redari jedinice lokalne samouprave.
o Osobe koje do dana stupanja na snagu ovog Zakona imaju najmanje pet godina radnog iskustva u obavljanju autotaksi prijevoza oslobođene su obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza, koji je jedan od uvjeta za dobivanje licencije.

Ispit o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza
o Osobe koje imaju najmanje pet godina iskustva u upravljanju prijevozom dužne su u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona položiti posebni dio ispita. (Za sve prijevoznike bio je propisan rok za regulaciju stručne osposobljenost do 10. lipnja 2010., te se ovim izmjenama on prolongira).

Obavljanje agencijske djelatnosti u cestovnom prometu
o Utvrđuje se sadržaj i propisuju uvjeti za obavljanje agencijske djelatnosti u cestovnom prometu, pod čime se smatraju poslovi posredovanja pri zapošljavanju prijevozničkih kapaciteta, odnosno ugovaranje prijevozničkog posla između prijevoznika i naručitelja posla. Agencijske poslove moći će obavljati pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje te djelatnosti i ima licenciju za obavljanje agencijske djelatnosti u cestovnom prometu, a za dobivanje licencije mora ispunjavati uvjet dobrog ugleda i biti stručno osposobljena za obavljanje navedenog posla (inženjer/diplomirani inženjer cestovnog prometa ili položen ispit o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza). Posrednik u cestovnom prijevozu dužan je kod osiguravatelja u RH ili kod osiguravatelja u državi članici EU osigurati i obnavljati osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi obavljanjem agencijske djelatnosti mogao prouzročiti prijevozniku, naručitelju prijevoza ili trećoj osobi. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju agencijsku djelatnost dužne su svoje poslovanje uskladiti s odredbama ovog Zakona u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovo Zakona.

Registar prijevoznika
o Registar prijevoznika je jedinstvena nacionalna evidencija prijevoznika koju će u elektroničkom obliku voditi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Vođenje evidencije omogućiti će sustavno evidentiranje svih relevantnih podataka o licenciranim prijevoznicima (unutarnji prijevoz tereta, unutarnji prijevoz putnika, autotaksi prijevoz, međunarodni prijevoz tereta, međunarodni prijevoz putnika).

Prilog: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu
29/07/2010 - 09:07
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.