Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Pravilnik o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na ribaricama
 
Dana 1. srpnja 2010.g. u Narodnim novinama objavljen je Pravilnik o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima (NN 82/2010). Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Ovim se Pravilnikom radi zaštite zdravlja i sigurnosti radnika-ca na pomorskim ribarskim plovilima,propisuje radno vrijeme, te vrijeme odmora i dopusta radnika na pomorskim ribarskim plovilima hrvatske zastave pripadnosti, upisanim u Registar ribarske flote Republike Hrvatske pri ministarstvu nadležnom za poslove ribarstva.

 Radno vrijeme je vremensko razdoblje u kojem je radnik obvezan obavljati poslove, odnosno u kojem je spreman (raspoloživ) obavljati poslove prema uputama poslodavca, na mjestu gdje se njegovi poslovi obavljaju ili drugom mjestu koje odredi poslodavac.

Radnim vremenom ne smatra se vrijeme u kojem je radnik pripravan odazvati se pozivu poslodavca za obavljanje poslova, ako se ukaže takva potreba, pri čemu se radnik ne nalazi na mjestu gdje se njegovi poslovi obavljaju niti na drugom mjestu koje je odredio poslodavac.

Vrijeme pripravnosti i visina naknade za istu, uređuje se ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom.

Vrijeme koje radnik provede obavljajući poslove po pozivu poslodavca, smatra se radnim vremenom, neovisno o tome da li ih obavlja u mjestu koje je odredio poslodavac ili u mjestu koje je odabrao radnik.

Raspored radnog vremena radnika mora biti izložen na pomorskom ribarskom brodu i dostupan svim radnicima i nadležnom inspektoru. Obrazac rasporeda radnog vremena nalazi se u Prilogu 1. Pravilnika.

Poslodavac je dužan voditi zapis o satima odmora radnika koji se mora nalaziti na pomorskom ribarskom brodu i biti dostupan radnicima i nadležnom inspektoru. Obrazac zapisa o satima odmora nalazi se u Prilogu 2.  Pravilnika.

Poslodavac je dužan voditi i zapis o ostvarenim satima rada radnika prema obrascu koji se nalazi u Prilogu 3. Pravilnika.

Poslodavac je dužan presliku rasporeda radnog vremena, zapisa o satima odmora i zapisa o ostvarenim satima rada dostavljati radniku u vremenskim razdobljima ne duljim od trideset dana za prethodno razdoblje, a najkasnije prilikom dostave obračuna plaće odnosno naknade plaće.

Pravilnik možete naći u prilogu.

Prilog: Pravilnik o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima
06/07/2010 - 08:55
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.