Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Od 30.6. kartice za plavo gorivo
 
U Narodnim novinama broj 78/10 od 23.06.2010. objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi.

Pravilnik stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama.

Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj, oblik i način korištenja obrazaca za kontrolu potrošnje plinskog ulja (plavi diesel) za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi i kartice ''Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo'', te označavanje i bojanje plinskog ulja.

Karticu goriva korisnicima prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom u poljoprivredi izdavati će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a korisnicima prava u ribarstvu nadležno tijelo koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj odnosno povlasticu za akvakulturu. Kartica je vlasništvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Poljoprivrednici i ribari će od 30. lipnja početi zamjenjivati sadašnje knjižice za plavi diesel za nove kartice za to gorivo, a primjena kartica počet će 1. srpnja. U prvih mjesec dana moći će koristiti i knjižice, no one će prestati važiti od 1. kolovoza od kada će se kupovina i prodaja plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi, korisnicima prava obavljati samo uz predočenje kartice goriva i ostalih dokumenata kako je propisano Pravilnikom.

Korisnik prava koji je preuzeo karticu goriva dužan je prije kupovine goriva obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi, prodavatelju predočiti:

  1. Karticu goriva i
  2. Identifikacijsku ispravu

Pod identifikacijskom ispravom korisnika prava na potrošnju goriva obojanog plavom bojom propisanu posebnim propisima podrazumijeva se :

– Iskaznica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva

– Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava

– Povlastica za ribolov

– Povlastica za uzgoj

– Povlastica za akvakulturu

Prodavatelj koji prodaje plavo gorivo korisnicima prava, dužan je prije prodaje, izvijestiti korisnika prava o raspoloživoj količini, te izvršiti prodaju izravnim utakanjem.

Korisnik prava na potrošnju plavog diesela za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi ne može odobreno, a neiskorišteno pravo iz tekuće godine koristiti u slijedećoj godini.

U slučaju gubitka kartice goriva, korisnik prava na potrošnju plavog goriva za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi dužan je odmah isto prijaviti Agenciji za plaćanja, odnosno nadležnom tijelu koje je izdalo povlasticu za ribolov ili uzgoj odnosno za akvakulturu.

Korisniku kartice koji je izgubio karticu goriva,izdaje se zamjenska kartica goriva, uz nadoplatu, pri čemu količine goriva utrošene do prijave gubitka iste, idu na teret korisnika prava.

 

29/06/2010 - 09:35
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.