Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Obvezne evidencije o radnicima
 
Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, objavljen je 28. svibnja 2010. godine (NN br. 66/10). Ovim Pravilnikom propisan je sadržaj evidencije svih radnika koji su zaposleni kod poslodavca ili su na praksi ili rade putem studentskog ili učeničkog servisa, te evidencije o radnom vremenu radnika.

Pravilnik je stupio na snagu 01.06.2010., a prijašnji propis o evidencijama u oblasti rada koji datira još iz 1977. godine, prestao je važiti 31. svibnja 2010. godine temeljem članka 300. Zakona o radu (Narodne novine br. 149/09).

Evidencija o radnicima
koji su u radnom odnosu kod poslodavca sadržava niz podataka o radnicima koje poslodavac uredno vodi od dana početka rada radnika do prestanka rada, te je mora čuvati trajno. Podatke je dužan pribaviti iz vjerodostojne dokumentacije koju mu je radnik obavezan dostaviti. Osim podataka navedenih u članku 3. Pravilnika, poslodavac je dužan voditi i druge podatke o kojima ovisi ostvarenje prava iz radnog odnosa (trudnoća, majčinstvo, broj djece, invalidnost i sl.). Evidencija se može voditi u papirnatom obliku ili elektronski (na računalu). Iz Narodnih novina najavljeno je da će uskoro u prodaji biti nova Matična knjiga radnika, usklađena sa novim propisima. Za one koji žele evidenciju voditi elektronski može se poslužiti i predloškom u prilogu, koji sadrži sve tražene podatke.

Poslodavac je dužan voditi posebnu evidenciju drugih osoba na radu, i to: učenika i studenata na praksi, na radu putem ovlaštenih učeničkih i studentskih servisa, osoba na stručnom osposobljavanju i radnika koje im je ustupila agencija. Ovu evidenciju poslodavac čuva najmanje 6 godina, a moći će se kupiti u Narodnim novinama ili voditi elektronski (predložak je u prilogu).

Evidencija o radnom vremenu radnika
također sadrži niz obaveznih podataka važnih za točno utvrđivanje odrađenih sati i obračun plaće i naknade plaće. Mora se voditi dnevno, uredno i ažurno, a evidencija mora biti u poslovnom prostoru, odnosno na mjestu rada radnika. Evidenciju o radnom vremenu radnika može se voditi na papiru ili u elektroničkom obliku, moći će se kupiti u Narodnim novinama ili koristiti predložak u prilogu, ili se može izraditi vlastita evidencija sa obaveznim podacima navedenim u Pravilniku, a ista se može proširiti i sa podacima koje pojedinom poslodavcu trebaju za njegove potrebe pri obračunu plaće. Evidencija o radnom vremenu čuva se najmanje 6 godina.

Radnik ima pravo uvida u evidenciju o radnom vremenu, kao i u evidenciju o radnicima.

Kaznene odredbe
Zakona o radu (čl. 294 st.1 toč.1 i st.2) propisale su novčana kazna u iznosu od 7.000,00 do 10.000,00 kn za obrtnika poslodavca koji ne vodi ove evidencije, ili ih ne vodi na propisani način ili ih ne dostavi na zahtjev inspektora.
 

Prilog: Evidencija o radnicima
Prilog: Evidencija drugih osoba na radu
Prilog: Evidencija radnog vremena
24/06/2010 - 08:46
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.