Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
1. susret otočkih trgovaca HOK-a
 
U Supetru na otoku Braču 24. travnja 2010. godine održan je 1. Susret otočkih trgovaca Hrvatske obrtničke komore. Domaćin 1. Susreta otočkih trgovaca bilo je Udruženje obrtnika Brač, organizator Obrtnička komora splitsko-dalmatinske županije i Udruženje obrtnika Brač, a pokrovitelji Splitsko-dalmatinska županija i Grad Supetar.




Temeljem uvodnog izlaganja predsjednika Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore, predstavnika županijskih obrtničkih komora, otočkih gradonačelnika i načelnika, predstavnika SDŽ, predstavnika Državne uprave SDŽ, izlaganja predstavnika Uprave za otočni i priobalni razvoj MMPI-a, predstavnika Jadrolinije, predstavnika s Ekonomskog fakulteta u Splitu, ostalih sudionika, rasprave nazočnih, te iznijetih prijedloga na Susretu, prihvaćeni su slijedeći

ZAKLJUČCI

1. Potaknuti obrte sa cjelogodišnjim poslovanjem raznim beneficijama, koje bi se mogle naplatiti većim davanjima sezonskih obrta.
2. Produžiti turističku sezonu oslanjajući se na proizvodnju i trgovinu autohtonim proizvodima.
3. Povezati trgovinu sa malim proizvođačima autohtonih proizvoda.
4. Iskoristiti potencijale praznog garažnog prostora noćnih trajektnih linija, na kojima bi se otočnim obrtnicima mogao omogućiti jeftiniji prijevoz robe.
5. Omogućiti prvenstvo ukrcaja na trajekte obrtnicima u ranim jutarnjim i kasnijim večernjim satima, osobito vikendom. Time bi se obrtnicima olakšao prijevoz kvarljive robe, a turistima smanjile gužve na dnevnim linijama.
6. Stimulirati nove otočne obrte oslobađanjem od poreza na dohodak barem za prve dvije do tri godine.
7. Omogućiti svim obrtnicima jednostavnije ostvarivanje poticaja, a trgovcima osobito, pristup povoljnim kreditima.
8. Omogućiti predstavljanje autohtonih proizvoda i atraktivnih otočkih destinacija u putničkim prostorima trajektnih linija.
9. Tražiti od lokalne samouprave da se deficitarnim zanimanjima omoguće besplatni prostori i da se oslobode od svih nameta sve dok imaju status deficitarnog zanimanja.
10. Tražit smanjenje neodržive cijene vode u gospodarstvu i da se svede na cijene vode za domaćinstva.
11. Suradnja otočkih gradonačelnika i načelnika za postizanje dogovora oko zajedničkih nižih cijena poreza na tvrtku, spomeničke rente, komunalne naknade, komunalnih doprinosa i javne površine.
12. Potaknuti otočne lokalne samouprave na davanje poticaja trgovcima koji se skrbe za stare i nemoćne u udaljenim mjestima.
13. Tražiti da se na županijskoj razini ograniči izdavanje dozvola za otvaranje raznih sezonskih obrta, osobito trgovina na otocima, proporcionalno potrebi za istima, što je moguće ostvariti u obliku izdavanja licenca.
14. Rješavanje vječnog problema inspekcija, po pitanju kontrole neprijavljenih obrta i nelojalne konkurencije.
15. Tražiti da se spriječi izdavanje dozvola za otvaranje velikih trgovačkih centara u središtima otočkih gradova i mjesta.
16. Tražiti da ovaj susret postane mjesto tradicionalnog okupljanja svih otočkih trgovaca, ali i otočkih obrtnika općenito, koji će se održavati svake godine.



28/04/2010 - 13:51
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.