Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Poslovanje obrtnika na otocima
 
Ceh trgovaca Obrtničke komore Zadarske županije, u cilju da se utvrde određena rješenja u očuvanju poslovanja trgovaca i njihovih zaposlenika na otocima, 18. veljače ove godine organizirali su zajednički sastanak predstavnika obrtnika trgovaca s područja otoka iz svih jadranskih županija.


Predsjednik Ceha trgovaca Zadarske županije Mladen Malta rekao je kako je inicijativa za organizacijom ovakvih skupova, gdje bi se rješavala specifična problematika poslovanja na otocima, pokrenuta na zadnjem Susretu trgovaca HOK-a 2008. godine. Malta je ukazao na sve veći broj zatvaranja trgovačkih obrta, a što je neposredno vezano s progresivnim rastom transportnih troškova te ostalih fiksnih troškova koji prelaze mjesečnu zaradu malih trgovaca.

„Bez organizirane opskrbe, veleprodaje i uz teškoće s prijevozom, obiteljski trgovački obrti na otocima jedva mogu opstati. Stoga predlažem traženje subvencije cijena prijevoza trajektima, kao i subvencije troškova poslovanja te poticanje cjelogodišnjeg poslovanja, uz demotiviranje „letećih" sezonaca", naglasio je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić na zajedničkom sastanku predstavnika obrtnika trgovaca s područja otoka iz svih jadranskih županija, održanom 18. veljače u OK Zadarske županije. Na našim otocima živi oko 140.000 stanovnika, kazao je Vukelić, a gustoća naseljenosti, koja je dvostruko manja nego na kopnu, predstavlja ogroman nedostatak za razvoj obrtništva.

Problemi obrtnika trgovaca sa Brača, Visa, Pašmana, Cresa, Lošinja..., izneseni na sastanku, identični su i odnose se i na sve ostale otoke. Svi su istaknuli potrebu jače i intenzivnije suradnje sa lokalnom samoupravom u vezi rješavanja problema nelojalne konkurencije, subvencija, davanja poticaja obrtnicima, produženja turističke sezone i radnog vremena. Zajednički problem su im i cijene trajekta za obrtnike.

Predsjednik Ceha poljodjelstva i slatkovodnog ribarstva HOK-a Enrico Cernecca naveo je primjer iz Istarske županije, gdje je u nekim turističkim gradovima postignut dogovor da se ne izdaju dozvole - rješenja za otvaranje obrta ako nema kontinuiranog poslovanja najmanje 10 mjeseci u godini.

Predsjednik Otočnog sabora Ante Šarunić podržao je prijedloge trgovaca i naglasio da su interesi trgovaca obrtnika isti kao i stanovništva na otocima.

SAŽETAK ZAJEDNIČKIH PRIJEDLOGA:

- ojačati i intenzivirati suradnju sa lokalnom samoupravom ( JLS)
- od jedinica lokalne samouprave tražiti:
- produženje turističke sezone manjim komunalnim naknadama i ostalim davanjima prema JLS
- produženje radnog vremena
- reguliranje odobrenja za štandove ( sezonce) kao nelojalne konkurencije
- ponudu na štandovima, kioscima i sl. prostorima urediti posebnim pravilima;
- u većim mjestima zabraniti izdavanje odobrenja za rad koji ne rade u kontinuitetu od 10 mjeseci godišnje;
- dozvoliti ambulatnu prodaju samo obrtima sa cjelogodišnjim poslovanjem;
- velikim centrima ne dozvoliti otvaranje u otočkim naseljima;
- smanjiti odnosno subvencionirati poreze i doprinose za otočke poslodavce;
- subvencionirati cijenu vode i struje za otočke poslodavce:
- umanjiti cijenu prijevoza trajektima za otočke poslodavce
- sa Lučkom upravom regulirati prednost ukrcaja u turističkoj sezoni
- u suradnji države i banaka postići dobivanje brzih i povoljnijih kredita.
- od lokalne i državne uprave zahtjevati intezivniju kontrolu i suzbijanje «rada na crno»
- kod «letećih« sezonaca tražiti intezivniju kontrolu prodaje robe i usluga mimo odobrenja.

Predviđeno je da se sljedeći sastanak obrtnika trgovaca jadranskih županija održi do kraja travnja.


22/02/2010 - 11:01
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.