Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Obveza prijave u REGVOC
 
Obrtnike koji u sklopu obavljanja svoje djelatnosti koriste organska otapala ili proizvode koji sadrže hlapive organske spojeve i pritom ispuštaju onečišćujuće tvari iz stacionarnih izvora, podsjećamo na obvezu prijave u Registar onečišćivača okoliša iz stacionarnih izvora (REGVOC).

Budući da se registriranim onečišćivačima bliži rok za dostavu godišnje bilance organskih otapala na obrascu EHOS (31. ožujka), svima koji se dosada nisu prijavili u REGVOC ukazujemo na Uredbu o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora (Narodne novine, broj 21/07) koja je stupila na snagu 1. ožujka 2007. godine.

Sukladno čl. 97. Uredbe,  rok za prijavu u registar nadležnom Ministarstvo bio je do 30. svibnja 2007. godine, odnosno  90 dana od stupanja Uredbe na snagu. Za sva nova ili rekonstruirana postrojenja koja koriste organska otapala ili proizvode koje sadrže hlapive organske spojeve, obrazac REGVOC mora se dostaviti Ministarstvu u roku od 30 dana od puštanja postrojenja u rad.

Ova Uredba odnosi se na obrtnike koji, između ostalih, obavljaju djelatnosti kemijskog čišćenja (donja granična vrijednost potrošnje otapala: 0 t/god), završne obrade vozila (lakiranje) (donja granična vrijednost potrošnje otapala: 0,5 t/god) i impregnacije drvenih površina (donja granična vrijednost potrošnje otapala: 25 t/god) te pri tom koriste organska otapala ili proizvode koji sadrže hlapive organske spojeve, bez obzira na godišnju potrošnju.

Svi takvi obrtnici obvezni su upisati se u REGVOC, dostavom ispunjenog obrasca na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Za  istači je da je izmjenama Zakona o zaštiti zraka (NN 60/08) uvedena kazna od 30.000 kn za sve fizičke i pravne osobe koje nisu obavile upis u REGVOC.

Obrasci kao i upute za popunjavanje istih sastavni su dio Uredbe i dostupni su na web stranici ministarstva (www.mzopu.hr) i Agencije za zaštitu okoliša (http://www.azo.hr) te u prostorijama Udruženja obrtnika Zadar.

 

08/02/2010 - 13:53
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.