Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Osobni identifikacijski broj
 
Sve fizičke i pravne osobe tijekom ove godine dobile su od Porezne uprave potvrdu o Osobnom identifikacijskom broju (OIB), a njegova primjena postaje obveznom od 1. siječnja 2010. godine. Osobni identifikacijski broj (OIB) definiran je Zakonom o osobnom identifikacijskom broju, kao stalna identifikacijska oznaka svih domaćih fizičkih i pravnih osoba te stranih fizičkih i pravnih osoba kod kojih je nastao povod za praćenje na području RH.



OIB se sastoji od jedanaest znamenki, od kojih je deset odabranih slučajnim odabirom i nemaju nikakve povezanosti s obilježjem pravne ili fizičke osobe, dok je jedna kontrolna.
Obveznici OIB-a obvezni su koristiti dodijeljeni OIB:
- na svim prijavama i ostalim podnescima kojima komuniciraju s korisnicima OIB-a,
- na ispravama koje koriste u obavljanju samostalne djelatnosti (računima, potvrdama i sl.),
- u elektroničkom poslovanju i poslovima platnog prometa.

Obveznici broja obvezni su koristiti osobni identifikacijski broj drugog obveznika broja:
1. na računima prema posebnim propisima,
2. u izvješćima, prijavama i obrascima na kojima se navode drugi obveznici broja, a koji se podnose ili dostavljaju korisnicima broja.
Valja istaći da je zakonodavac omogućio saznanje osobnoga identifikacijskog broja na nekoliko načina i bez raspolaganja Potvrdom o osobnom identifikacijskom broju, kao dokazom o određenom i dodijeljenom osobnom identifikacijskom broju:
- slanjem SMS poruke na 61642 (61OIB) s upisanim MBG ili matični broj (MB),
- postavljanjem upita putem web aplikacije na stranici www.oib.hr te
- traženjem Uvjerenja u Poreznoj upravi.

Za one porezne obveznike koji svoje evidencije moraju nadopuniti osobnim identifikacijskim brojem drugih poreznih obveznika, a ne radi se o prevelikom broju, rješenje bi moglo predstavljati i korištenje spomenute web aplikacije na stranici www.oib.hr .
Dakle, računi koji će se izdavati nakon 1. siječnja 2010. već moraju imati OIB. To zahtjeva od poduzetnika prilagodbu vlastitih podataka na način da se na računima obvezno iskazuju podaci: ime (naziv), adresa i osobni identifikacijski broj izdavatelja računa. Nadalje i za kupca treba iskazati: ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj , pa i to zahtijeva od poduzetnika da pravovremeno prikupe i nadopune podatke kupaca podacima o osobnim identifikacijskim brojevima. Postupak nadopune podataka podacima o osobnim identifikacijskim brojevima kupaca može se provesti korištenjem web aplikacije www.oib.hr. ili dostavom pojedinačnih dopisa poreznim obveznicima radi dostave njihova osobnoga identifikacijskog broja.
Postoji i mogućnost nadopune matičnih evidencija (dobavljača, kupaca, zaposlenih i drugo) podacima o osobnom identifikacijskom broju uz naplatu, pomoću aplikacije koju je izradila agencija „APIS IT" d.o.o., a dostupna je na stranici http://www.apis-it.hr/OIB/index.html . Za preuzimanje dodijeljenih OIB-ova, poduzetnici mogu pomoću aplikacije poslati popise postojećih identifikatora pravnih i fizičkih osoba na uparivanje sa OIB sustavom uz naplatu.

Ne zaboravite:
! Od 1. siječnja 2010. g. početak primjene OIB-a na svim poreznim prijavama i u platnom prometu
! OIB se mora koristiti na:
• svim prijavama i ostalim podnescima kojima komuniciraju s korisnicima broja,
• na ispravama koje koriste u obavljanju poslova svoje djelatnosti (računima, potvrdama i sličnim ispravama)
• u elektroničkom poslovanju i poslovima platnog prometa
! Obrtnici kao porezni broj koriste OIB koji im je određen kao fizičkoj osobi građanima (obrt kao djelatnost nema poseban OIB)
! OIB na računima - uz vlastite podatke i podatke o kupcu potrebno je navesti vlastiti OIB obrtnika i OIB kupca


30/12/2009 - 09:12
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.