Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Pojašnjenje Zakona-pušenje
 
Nastavno na zaključke sa sastanka Upravnog odbora Sekcije za ugostiteljstvo i turizam, Udruženje obrtnika Zadar zatražilo je od Savjetodavne službe Hrvatske obrtničke komore pojašnjenje i način provedbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

U nastavku dajemo pojašnjenje, koje je dostavila Hrvatska obrtnička komora:

"Hrvatski sabor donio je na sjednici održanoj 17. listopada 2008. godine Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda čiji je glavni cilj bio zaštita zdravlja građana. U navedenom Zakonu utvrđene su mjere za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda.
Ovaj Zakon objavljen je u Narodnim novinama 125/08. Ključne odredbe ovog Zakona odnose se na proizvođače i prodavače duhanskih proizvoda koji moraju smanjiti količinu štetnih tvari u cigaretama i na druge informativno marketinške načine odvratiti od pušenja.
Mjere za smanjenje uporabe duhanskih proizvoda propisane su u člancima od 9.do 21. U čl. 11 navodi se citiram: «Zabranjuje se prodaja duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.» završen citat.
Članak 13. naročito je bitan za sve obrtnike a posebno za ugostitelje, citiram: «Zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Zatvorenim javnim prostorom smatra se prostor koji ima krov i potpuno zatvoreno više od polovice površine pripadajućih stijena. Pušenje je zabranjeno i u prostorima koji se po ovom Zakonu ne smatraju zatvorenim javnim prostorom, a funkcionalni su dio prostora u kojima se obavlja djelatnost odgoja i/ili obrazovanja te zdravstvena djelatnost.» Definicija što se smatra zatvorenim javnim prostorom nije jasna pa ću malo pojasniti jer je upravo ovdje bilo najviše nejasnoća i nedoumica. Zatvoreni javni prostor je terasa ispred caffe bara ako je bočno omeđena sa staklenim stijenama i krovom bilo čvrstim ili plastičnim, ili sl. Ali nije zatvoreni prostor ako je jedna strana - bok otvoren , dakle ima dva zida-stijene i krov. Kako je Zakon stupio na snagu vezano za ove nejasnoće na proljeće tako je sada puno jasnija ova situacija. Iznimno od navedene stavke pušenje je dopušteno unutar objekta u posebnim određenim prostorima za smještaj gostiju.

Čl. 14. propisuje uvjete za takve prostore za pušenje a doživio je izmjene u novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ( NN 119/09):

- prostor mora biti takav da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor, dakle dim ne smije prelaziti u druge prostorije,
- površina prostora ne smije biti manja od 10 m2,
- prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore, dakle nije moguće da to bude neki hodnik,
- prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine javnog prostora, odnosno 20% površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima, ne smije na primjer biti velik za pola objekta već samo jedna petina prostora,
- u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće. Ovaj zadnji uvjet je izmijenjen u novom Zakonu tako da se omogući konzumacija ali ne i usluživanje što znači da gost sam može ponijeti svoje piće u prostor za pušenje i tamo ga popiti.

Članak 15. ostaje po «starom» Zakonu i glasi: « Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija sa cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zavarati. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se kao i dio zida. Iznad ili uz vrata prostora za pušenje mora se nalaziti oznaka «Prostor za pušenje» s navedenim brojem osoba koje istodobno prostor za pušenje može primiti. Ispred ulaza u prostor za pušenje i u prostoru za pušenje mora se osigurati da se u slučaju kvara ventilacijskog sustava automatski pojavi oznaka «Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sustavu».

Članak 16. opisuje ventilacijski sustav a mijenja se utoliko što se dodaje da ventilacijski sustav mora na izlazu imati sustav za filtriranje onečišćenog zraka.

Članak 17. definira ventilacijski sustav prostora za pušenje koji mora u samom prostoru za pušenje osigurati podtlak od najmanje 5 Pascala (Pa) uz zatvorena vrata prostora za pušenje.
Prostor za pušenje mora biti opremljen uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.
Članak 18. propisuje dovod svježeg zraka u prostor za pušenje tako da bude osigurana količina dodatnog zraka od 30 litara u sekundi po osobi.

Članak 20. definira projektiranje, instaliranje i održavanje ventilacijskih sustava prostora za pušenje koji moraju biti provedeni sukladno posebnim tehničkim propisima za sustave ventilacije.
Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda dodaju se članci 20 a i 20 b.

Članak 20.a vrlo je značajan za ugostitelje jer se u njemu daje mogućnost ugostiteljima koji isključivo uslužuju piće, a nisu u mogućnosti ispuniti uvjete iz Čl. 14., da proglase cijeli prostor pušačkim prostorom o čemu moraju istaknuti oznaku o dozvoli pušenja.
Takav pušački prostor mora ispunjavati sljedeće uvjete:
- prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat,
- odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje,
- prostor mora biti opremljen sredstvima promidžbe spoznaje o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda ( plakat, leci, naljepnice, ili sl.)

Izuzetak su objekti koji posluju u sklopu trgovačkih centara koji se zapravo nalaze u zatvorenim javnim prostorima.


Pušačkim prostorom mogu se proglasiti svi ugostiteljski objekti ( osim trgovačkih centara), koji isključivo uslužuju piće, te sa svojom kvadraturom prostora za usluživanje ne prelaze 49,99m2.U prostor za usluživanje ne ulazi kvadratura: wc-a, skladišta, šanka.

Nakon stupanja na snagu ovih izmjena, te nakon isteka roka od 6 mjeseci, objekti koji će ispunjavati sve navedene tehničke uvjete morati će ishoditi rješenje koje donosi ministar, a kojim će se „verificirati", odnosno ustanoviti da li je prostor za pušenje ili pušački prostor udovoljio svim tehničkim i zakonskim uvjetima. U ovom trenutku nije jasno naznačen način i procedura utvrđivanja zadovoljavanja svih kriterija, koje će rezultirati rješenjem ministra."


29/10/2009 - 10:24
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.