Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Zbrinjavanje EE otpada
 
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva donijelo je Pravilnik o gospodarenju otpadnim električnim i elektroničkim uređajima i opremom (NN 74/2007koji je stupio na snagu 26.07.2007. godine.

Prve obveze proizvođača (Proizvođač je pravna ili fizička osoba koja proizvodi ili uvozi EE opremu za vlastite potrebe i/ili je stavlja na tržište u Republici Hrvatskoj neovisno o načinu prodaje.) nastale su već 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, odnosno 25. kolovoza 2007. Do tog datuma proizvođači su morali dostaviti Fondu popunjeni obrazac UI/PEEO s podacima o proizvedenim i uvezenim količinama EE opreme stavljene na tržište Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2007. do 30. lipnja 2007. godine, te potom jednom mjesečno, za svaki mjesec tekuće godine do 5. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Pravilnikom se propisuju obveze i odgovornost proizvođača električne i elektroničke opreme i uređaja, način obilježavanja, način gospodarenja električnim i elektroničkim otpadom, vrste i iznosi naknada koje plaćaju obveznici plaćanja naknada, način i rokovi obračunavanja i plaćanja naknada, iznos naknada koje se plaćaju ovlaštenim osobama za skupljanje, obradu i oporabu električnog i elektroničkog otpada te druga pitanja u svezi gospodarenja električnim i elektroničkim otpadom u svrhu postizanja ciljeva propisanih Pravilnikom.

Proizvođač mora voditi evidenciju o količini proizvedene ili uvezene EE opreme prema vrsti EE opreme za svaku kalendarsku godinu. Podaci iz evidencije dostavljaju se na obrascu Izvješće uvoznika i/ili proizvođača EE opreme (IU/PEEO) Fondu jednom mjesečno, a ukupni podaci Agenciji jedanput godišnje do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu.

Proizvođač je obvezan unutar godine dana od stavljanja EE opreme na tržište osigurati obavijesti o mogućnostima njene ponovne uporabe i obrade kada postane otpad.

Kontakt i adrese o preuzimanju EE otpada možete pronaći na stranicama Ministarstva (www.mzopu.hr) te  u prilogu.

 

05/10/2009 - 10:34
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.