Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Stručna osposobljenost prijevoznika
 
Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, tražeći da se dade više vremena prijevoznicima za potvrđivanje njihove stručne osposobljenosti.
Zakonom je propisano da svi prijevoznici moraju regulirati stručnu osposobljenost do 2. lipnja 2010. godine, a HOK predlaže produljenje toga roka do 2. lipnja 2013. godine.

Jedan od uvjeta za dobivanje licencije za unutarnji ili međunarodni prijevoz tereta ili putnika je da osoba odgovorna za prijevoze ima odgovarajuću stručnu osposobljenost. Prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je stupio na snagu 2. lipnja 2008., stručno se osposobljenom smatrala ona osoba koja je položila ispit o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnoga cestovnog prijevoza. Od obveze polaganja ovog ispita izuzete su bile osobe koje imaju visoku stručnu spremu prometnog smjera i jednu godinu radnog iskustva u cestovnom prijevozu, osobe koje imaju višu stručnu spremu cestovnog smjera i tri godine radnog iskustva u cestovnom prijevozu, te osobe koje imaju najmanje pet godina radnog iskustva u upravljanju prijevozom.

Od stupanja na snagu Zakona u izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu 2. lipnja 2008. - i osobe koje imaju najmanje pet godina radnog iskustva u upravljanju prijevozom, dužne su položiti dio ispita. Ovom zadnjom promjenom zakona, obveze polaganja ispita oslobođene su samo osobe koje imaju višu ili visoku stručnu spremu cestovnog smjera, bez obzira na radno iskustvo.

Osobama koje su do 2. lipnja 2008. godine podnijele zahtjev za izdavanjem licencije, a zadovoljavale su uvjete o stručnoj osposobljenosti od najmanje pet godina radnog iskustva u upravljanju prijevozom, izdana je licencija do 2. lipnja 2013.godine obzirom da se licencija izdaje na razdoblje od 5 godina. Za prijevoznike bi bilo praktičnije kada bi se poštovao taj rok važenja licencije, nego da već 2010. moraju ponovo polagati ispite o stručnoj osposobljenosti. Stoga je HOK Ministarstvu uputio inicijativu za odgodu roka reguliranja stručne osposobljenosti prijevoznika do 2013. godine.

Vijest preuzeta sa stranica Hrvatske obrtničke komore (www.hok.hr).
10/08/2009 - 12:38
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.