Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Izmjene poreznih propisa
 
Dana 1. kolovoza 2009. godine u Narodnim novinama br. 94/2009 objavljena su dva nova Zakona i to: Zakonu o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke i Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Vezano za primjenu promijenjene stope PDV-a od 23%, skrećemo pažnju kako su oni porezni obveznici koji će promijeniti maloprodajne cijene zbog povećanja stope PDV-a, dužni izvršiti popis dobara-robe na zalihi u maloprodaji te za 1% promijeniti odnosno povećati cijene. Popis je korisno napraviti i zbog utvrđivanja eventualnog manjka na koji se mora obračunati PDV (za manjak do 31. srpnja po stopi od 22%, a ako bi se utvrdio tek 31. prosinca 2009. godine po stopi od 23% na cjelokupni iznos jer se ne bi moglo utvrditi kada je točno nastao).

Svi koji neće podizati maloprodajne cijene, sukladno preporuci Vlade, mogu donijeti Odluku da će povećanu stopu PDV-a podmiriti na teret marže odnosno vlastitog dohotka, a obračuni će se izvršiti knjigovodstveno. Preračunata stopa za povećanju stopu PDV-a od 23% iznosi 18,699187%.

U prilogu dajemo i primjere preračunavanja stopa i izračuna cijena u slučaju njihove promjene, te primjerak predložene odluke u slučaju da se cijene neće mijenjati.


Isto tako u nastavku dajemo i dva članka iz časopisa Računovodstvo revizija i financije vezana za primjenu nove stope PDV-a (http://www.rrif.hr/docs/clanak-20090728a.pdf) i način obračuna posebnog poreza na plaće, mirovine i druge dohotke (http://www.rrif.hr/docs/clanak-20090728b.pdf).




Prilog: Promjena stope PDV-a-primjer
Prilog: Promjena stope PDV-a-odluka
04/08/2009 - 13:19
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.