Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
U Zagrebu, 24.05.2006.- peti susret trgovaca
 
Hrvatska obrtnička komora (HOK) organizirala je peti po redu susret trgovaca obrtnika, koji se, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, održao 24. svibnja u Zagrebu. Na ovom, već tradicionalnom skupu, koji se na inicijativu Ceha trgovine HOK-a održava svake druge godine, okupilo se oko dvjesto trgovaca iz svih županija, predstavnici trgovačkih udruga, Državnog inspektorata, trgovačkih lanaca i tvrtki.

USVOJENI ZAKLJUČCI 5. SUSRETA TRGOVACA

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija u trgovini te potreba i mogućnosti udruživanja malih trgovaca, bile su glavne teme  5. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK). Na ovom tradicionalnom skupu okupili su se trgovci , obrtnici iz svih županija, predstavnici trgovačkih udruga, Državnog inspektorata, trgovačkih lanaca i tvrtki, HGK i HUP-a, a potporu skupu dali su i saborski zastupnici Damir Kajin, Željko Ledinski i Miroslav Rožić. Otvarajući 5. susret trgovaca, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić naveo je da je malih trgovaca obrtnika 21.700, koji su u posljednjih pet godina povećali zaposlenost za 40%. I ministar Vukelić i predsjednik HOK-a Stjepan Šafran naglasili su nužnost rješavanja problema sive ekonomije i rada na crno u trgovini. Predsjednik Šafran ujedno je istaknuo potrebu udruživanja malih trgovaca po uzoru na postojeće udruge u Međimurju, Sisku i Rijeci. Ceh trgovine je nakon održane rasprave usvojio zaključke 5. susreta trgovaca, koji, prema riječima predsjednika Ceha trgovine Borisa Vukelića, ukazuju na glavne probleme male trgovine i mogućnosti njihovog rješavanja:

1. Siva ekonomija čini 30 % prometa u trgovini, a u prometu hrane participira i s do 50 %, dok u zemljama razvijene ekonomije, te brojke ne prelaze od 2 do 5 %. Tražimo stvaranje zakonskih okvira i društvene svijesti radi efikasnog minimiziranja i suzbijanja sive ekonomije i rada na crno u svim segmentima gospodarstva, a posebice u segmentu trgovine.

2. Nelojalna konkurencija i monopolističko ponašanje, tražimo da se uvede obavezno izdavanje računa za sve oblike trgovine uz minimalne izuzetke.

3. Inspekcijski nadzor - tražimo striktno provođenje zakonskih propisa prilikom provođenja inspekcijskog nadzora, a što se posebice odnosi na: - sivu ekonomiju - rad na crno - zapošljavanje stranaca - pokretne trgovine - TDR - METRO

4. Radno vrijeme u trgovini " Tražimo da se radno vrijeme u trgovini regulira uz primjenu pozitivne diskriminacije za male trgovine, po uzoru na zapadnoeuropske zemlje, kao što su Velika Britanija, Španjolska, Portugal i Danska. Za sve trgovine koje ostvaruju godišnji promet manje od 3,25 miliona EUR-a, u Danskoj ne postoji limitiranje radnog vremena.

5. Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu " Pozdravljamo intenciju zakonodavca za ekološko zbrinjavanje ambalažnog otpada, ali se ne slažemo s načinom provođenja i primjenom postojećeg Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Tražimo da se trgovine izuzmu od zakonske obaveze skupljanja ambalažnog otpada, zato što trgovine nisu registrirane za tu vrstu djelatnosti, a osim toga, takav način sakupljanja ambalažnog otpada u suprotnosti je sa zakonskim odredbama o poštivanju higijenskih i sanitarnih normi. Tražimo da se sakupljanje ambalažnog otpada provodi isključivo preko komunalnih poduzeća.

6. Partnerski odnos s velikim trgovačkim kućama podrazumijeva i obavezu uvažavanja i poštivanja interesa malih trgovaca na lokalnoj razini. Veleprodaja koja je u praksi maloprodaja, ne može biti partner malim trgovcima.

7. Udruživanje i partnersko povezivanje u trgovini : " preporučujemo područnim obrtničkim komorama da u svojim županijama ustroje partnersko povezivanje i udruživanje malih trgovaca u trgovačke udruge po uzoru na udruge malih trgovaca iz Međimurske, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije. Takav oblik udruživanja jedini je način opstanka male trgovine.

17/05/2006 - 14:53
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.