Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Pomorski dodatak za ribare
 
Dana 17. prosinca 2008. godine u Narodnim novinama br. 146/08 objavljen je i stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak koji je donio izmjene vezane za isplatu pomorskog dodatka za ribare.
 

Naime, člankom 2. novog Pravilnika promijenjene su odredbe vezane za pravo na isplatu pomorskog dodatka, te je ribarima i članovima posade ribarskih plovila koji plove u ribolovnom moru Republike Hrvatske omogućena isplata  neoporezivog primitka, pomorskog dodatka u iznosu do 250,00 kn dnevno.

Na pomorski dodatak imaju pravo i pomorci, članovi posade brodova koji plove na brodovima u međunarodnom linijskom pomorskom prometu, a koji obavljaju prijevoz između hrvatskih i stranih luka unutar granica Jadranskog mora.

Prije stupanja na snagu ovih izmjena Pravilnika o porezu na dohodak, pitanje prava na neoporezivu isplatu pomorskog dodatka bilo je regulirano odredbama članka 13. st. 6. Pravilnika, prema kojem se  pomorski dodatak u iznosu do 250,00 kuna dnevno mogao isplaćivati kao neoporezivi primitak samo pomorcima na brodovima pod hrvatskom zastavom (duga plovidba, velika obalna plovidba - Mediteran i mala obalna plovidba -Jadran).

Dakle, odredbe o pomorskom dodatku kao neoporezivom primitku po osnovi nesamostalnog rada, nisu se mogle primjenjivati na pomorce koji plove u kategorijama plovidbe koje se shodno Naredbi o kategorijama plovidbe pomorskih brodova smatraju nacionalnom plovidbom, odnosno na pomorce i ribare koji plove teritorijalnim morem.
02/02/2009 - 11:35
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.