Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Rad trgovina nedjeljom
 
U srijedu, 7. siječnja 2009. godine u Udruženju obrtnika Zadar održan je sastanak vlasnika malih trgovina prehrambenih proizvoda, na temu odredbi Zakona o trgovini koji ograničavaju rad trgovina.

Sastanku su prisustvovali članovi Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore, koji su izrazili zajedničko nezadovoljstvo odredbama Zakona o trgovini, u dijelu koji se odnosi na rad trgovina nedjeljom. Istaknuti su problemi s kojima se mali trgovci već susreću te je naglašeno kako je u velikom dijelu ovaj Zakon diskriminirajući, te pogoduje određenim trgovinama. Istaknut je i značaj velikog broja malih trgovaca na zapošljavanje i gospodarstvo uopće, te je potvrđena potreba zajedničkog djelovanja radi rješavanja ovog problema.

U zaključku sastanka dana je podrška inicijativama i stavovima kroz koje su obje komore izrazile svoje neslaganje. Stav Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori je da bi se odgodom primjene zakonskih odredbi vezanih za radno vrijeme, omogućilo vrijeme za raspravu, usuglašavanje i donošenje kvalitetnijeg rješenja. Stavovi Vijeća Udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori su da odredbe Zakona nikome ne smiju pogodovati, da rad nedjeljom treba dozvoliti ili zabraniti svim poduzetnicima, da je radno vrijeme u trgovini potrebno propisati na razini države za sve fizičke i pravne osobe, te da je u Zakon potrebno ugraditi što manje iznimaka.

Osim navedenog, a uvažavajući specifičnosti jadranskog područja i nastojanja za produžetak turističke sezone, potrebno je razmotriti odredbe ovog Zakona, koje turističku sezonu definiraju u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada.


09/01/2009 - 17:04
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.