Udruženje obrtnika Zadra, TZ Grada Zadra, tvrtka Abisal s Klubom Gastronaut i Udruga restoratera Hrvatske, zajednički organiziraju druženje članova Kluba Gastronaut u Zadru 3. i 4. prosinca 2008. godine.
Klub Gastronaut počeo je s radom u prosincu 1999. godine. Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture, pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti.
Klupska okupljanja organizirana su na nivou Hrvatske i domaćin svakog susreta na kome se obrađuje zadana gastronomska tema je drugi objekt i grad. Ciljevi Gastronauta su unapređenje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela koja često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanje javnosti novih saznanja iz gastronomije.
U skupu Gastronauta u Zadru sudjeluju zadarski restorani, a skup se održava sa slijedećim temama:
Tema skupa: Ruža jela s posebnim osvrtom na Zadar i okolicu Podteme skupa: Specijaliteti zadarskog akvatorija, Autohtona zadarska jela i Vlaška kužina
Suorganizatori: restoran NIKO, restoran KORNATI, konoba STOMORICA, konoba SKOBLAR, restoran STIPE, restoran ZLATNI VRTIĆ, riblji restoran FOŠA i restoran DVA RIBARA.
Program:
Srijeda, 3. prosinca 2008. godine
18.30 h tema večeri Specijaliteti zadarskog akvatorija, restoran NIKO Salata od hobotnice/Pašteta od tunjevine/Riga sa škampima uz Chardonnay Vinski vrh
- Zadarska riblja juha
- Rižoto sa škampima/Zelena pašta Niko uz vrhunski Chardonnay Belje
- Riba na žaru na Nikin način uz vrhunsku Graševinu Belje
- Brudet s palentom uz Merlot Festigia Agrolaguna
- Desert zadarskog iznanađenja uz Sauvignon Vinski vrh
Četvrtak, 4. prosinca 2008.
09. 30 h prezentacija projekta i okrugli stol na temu Porijeklo namirnica - RUŽA JELA - metoda izračuna i grafičkog prikaza porijekla jela, uz pokroviteljstvo Ministrastva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 12:15 h u ribljem restoranu FOŠA: dalmatinska brusketa, brusketa s pršutom i pancetom, crni ragu od sipe na kremastoj palenti, filet plemenite ribe s gradela na posteljici od kelja pripremljenog na dalmatinski način, krema od višanja s prhkim tijestom 13.00 h u konobi SKOBLAR: bakalar, peka, paštete, fritaja 13.40 h u restoranu STIPE: bakalar bianco, grdobina brudet 14.20 h u restoranu ZLATNI VRTIĆ: pašteta od lososa, pašticada 15.00 h u restoranu DVA RIBARA: smokvenjaci, hobotnica u limunovom soku, riblji ražnjić, čokoladni fondant 15.40 h u konobi STOMORICA: čičvarda, sipa, pašta fažol na pršutu
20.00 h tema večeri Vlaška kužina s naglaskom na tuke, restoran KORNAT - Domaća rakija
- fritule / kroštule
- Vlaški sir / Posedarski pršut uz vrhunsku Graševinu Belje
- Juha od čičvarde uz Malvaziju Agrolaguna Festigia
- Tingul od pulastra sa purom uz Merlot Agrolaguna Festigia
- Tuka na lešo i pečena
- kiseli kupus, dinstani kupus, restani krumpir uz Castello Festigia
- Benkovački prisnac
- Torta od maraške uz Muškat ruža
|
|
03/12/2008 - 09:36 |
|