Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Gastronauti u Zadru
 
Udruženje obrtnika Zadra, TZ Grada Zadra, tvrtka Abisal s Klubom Gastronaut i Udruga restoratera Hrvatske, zajednički organiziraju druženje članova Kluba Gastronaut u Zadru 3. i 4. prosinca 2008. godine.
 


Klub Gastronaut počeo je s radom u prosincu 1999. godine. Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture, pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti.

Klupska okupljanja organizirana su na nivou Hrvatske i domaćin svakog susreta na kome se obrađuje zadana gastronomska tema je drugi objekt i grad. Ciljevi Gastronauta su unapređenje gastronomske kulture, usavršavanje znanja, degustacija proizvoda i jela koja često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanje javnosti novih saznanja iz gastronomije.

U skupu Gastronauta u Zadru sudjeluju zadarski restorani, a skup se održava sa slijedećim temama:

Tema skupa: Ruža jela s posebnim osvrtom na Zadar i okolicu
Podteme skupa: Specijaliteti zadarskog akvatorija, Autohtona zadarska jela i Vlaška kužina

Suorganizatori: restoran NIKO, restoran KORNATI, konoba STOMORICA, konoba SKOBLAR, restoran STIPE, restoran ZLATNI VRTIĆ, riblji restoran FOŠA i restoran DVA RIBARA.

Program:

Srijeda, 3. prosinca 2008. godine

18.30 h tema večeri Specijaliteti zadarskog akvatorija, restoran NIKO
 Salata od hobotnice/Pašteta od tunjevine/Riga sa škampima uz Chardonnay Vinski vrh

  • Zadarska riblja juha
  • Rižoto sa škampima/Zelena pašta Niko uz vrhunski Chardonnay Belje
  • Riba na žaru na Nikin način uz vrhunsku Graševinu Belje
  • Brudet s palentom uz Merlot Festigia Agrolaguna
  • Desert zadarskog iznanađenja uz Sauvignon Vinski vrh

Četvrtak, 4. prosinca 2008. 

09. 30 h prezentacija projekta i okrugli stol na temu Porijeklo namirnica - RUŽA JELA - metoda izračuna i grafičkog prikaza porijekla jela, uz pokroviteljstvo Ministrastva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
12:15 h u ribljem restoranu FOŠA: dalmatinska brusketa, brusketa s pršutom i pancetom, crni ragu od sipe na kremastoj palenti, filet plemenite ribe s gradela na posteljici od kelja pripremljenog na dalmatinski način, krema od višanja s prhkim tijestom
13.00 h  u konobi SKOBLAR: bakalar, peka, paštete, fritaja
13.40 h u restoranu STIPE: bakalar bianco, grdobina brudet
14.20 h  u restoranu ZLATNI VRTIĆ: pašteta od lososa, pašticada
15.00 h u restoranu DVA RIBARA: smokvenjaci, hobotnica u limunovom soku, riblji ražnjić, čokoladni fondant
15.40 h u konobi STOMORICA: čičvarda, sipa, pašta fažol na pršutu

20.00 h  tema večeri Vlaška kužina s naglaskom na tuke, restoran KORNAT

  •  Domaća rakija
  •  fritule / kroštule
  •  Vlaški sir / Posedarski pršut uz vrhunsku Graševinu Belje
  •  Juha od čičvarde uz Malvaziju Agrolaguna Festigia
  •  Tingul od pulastra sa purom uz Merlot Agrolaguna Festigia
  •  Tuka na lešo i pečena
  •  kiseli kupus, dinstani kupus, restani krumpir uz Castello Festigia
  •  Benkovački prisnac
  •  Torta od maraške uz Muškat ruža

03/12/2008 - 09:36
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.