Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Održana edukacija za sommeliere
 
U utorak je u prostoru Arsenala održana edukacija za sommeliere koja je okupula oko 20 sudionikana, ugostitelja i turističkih radnika iz šire okolice Zadra. Edukaciju je organiziralo Udruženje obrtnika Zadar na inicijativu Sekcije za ugostiteljstvo i turizam, a sa željom da poboljšaju razinu usluge u svojim obrtima

Predavači su bili Zvonimir Štimac i Sandi Paris, obojica iz Hrvatskog kluba sommeliera, dok je Paris višestruki prvak Hrvatske u sommelierstvu. Prvo pitanje upućeno polaznicima je bilo da li u svojim objektima nude crno ili crveno vino, na što je većina prisutnih netočno odgovorila crno, što su predavači ispravili.


Prvi dio predavanja je bio o sommelierstvu općenito, razvoju te discipline, mogućnostima obrazovanja i slično. Sommelier nije samo osoba koja kuša vina već brine o cijelom procesu predstavljanja, preporučivanja, posluživanja i točenja vina.


Tijekom cijelog predavanja predavači su se osvrtali na televizijske emisije "Večera za 5" i "Punom parom" upozoravajući polaznike na ogroman broj grešaka i krivih praksi koje se mogu vidjeti na tim emisijama. U drugom dijelu predstavljeni su "alati" s kojima se koriste sommelieri. Kušalica, posebna čaša, vadičep, dekanter, hvataljka, čep stopper, termometar s brzim prikazom temperature, vedrica (nikako kibla) i kolica za posluživanje vina su glavna sommelierska pomagala. Velika većina naših čitatelja vjerojatno ne zna da isto vino u dvije čaše različitog oblika i zapremnine može imati potpuno drugačiji okus.

Sommelieri su zatim polaznike uputili u osnove predstavljanja vina, optimalnih temperatura i samog procesa posluživanja koji je nevjerojatno kompliciran i formaliziran. U sklopu ovog dijela predavanja polaznici su vježbali na svojim kolegama.

Najzanimljiviji dio je bilo kušanje vina. Organizatori tečaja su za potrebe kušanja jučer ponudili dvije vrste bijelog vina (Graševina Krauthaker 2007 i Malvaziju Kibola Riserva iz 2005) te dvije vrste crnih vina ( Bibichev Merlot Sangreal iz 2005. i Tomićev Plavac iz 2007).


Proces kušanja i ocjenjivanja vina je izrazito kompliciran i zahtijeva višegodišnje obrazovanje. Svako vino je trebalo ocijeniti prema dvadesetak kriterija grupiranih u tri glavne, izgled, miris i okus.


Krauthakerova graševina je ocijenjena na sljedeći način. Bistroća bistra do kristalna, boja zelenkasto žuta sa zlatnim odsjajem, a fluidnost djelomično gusta do gusta. Intenzitet mirisa je intenzivan i izvrsne kakvoće, kompleksnost je bogata, a miris voćan s primjesama bazge, prezrele dunje i marelice.


Prema okusnom ispitivanju, Krauthakerova graševina je suho vino, djelomično toplo do toplo prema alkoholima, a mekano prema višim alkoholima. Ima svjež okus radi kiselina, bez tanina poput većine bijelih vina i s blagim ukusom mineralnih soli. Samo tijelo vina se može okarakterizirati kao puno.


Budući da blago preteže prema kiselosti u odnosu na alkohole, vino je djelomično uravnoteženo, s mirisom koji je jači od okusa. Sam okus ostaje u ustima dulje od sedam sekundi, ali ne sve njegove komponente, stoga je djelomično trajnog okusa.


Završno razmatranje uspoređuje sva tri glavna kriterija, a budući da je miris intenzivniji od okusa ovo vino je djelomično harmonično. Graševina kao takva nema dugi vijek trajanja, tako da je vino koje je proizvedeno prošle godine već bilo zrelo i ugostiteljima se preporučilo da ga prodaju ako mogu.


Preneseno s portala http://www.ezadar.hr/

Autor: Nikola Turčinov  

27/11/2008 - 08:27
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.