Udruženje obrtnika Zadar, Sekcija za ugostiteljstvo i turizam obavještava svoje članove ugostitelje, kako će se u utorak, 25. studenog 2008. god. u prostoru restorana u Arsenalu održati jednodnevni tečaj za sommeliere.
Tečaj traje u vremenu od 9,00 do 17,00 sati, a namjenjen je obrtnicima ugostiteljima i njihovim djelatnicima.
U nastavku dajemo program tečaja:
- Sommelier - zanimanje budućnosti
Pojmovno određenje zanimanja sommelier
Prezentacija Hrvatskog sommelier kluba i ASI-ja
Osnovni rekviziti sommeliera i njegove zadaće
Praktični prikaz posluživanja bijelog i ružičastog vina, dekantiranje i serviranje crvenog vina
Test sommeliera
Praktični prikaz posluživanja pjenušavog vina
Kušanje bijelog vina
- Tehnika degustacije
O našim osjetilima (vid, njuh, okus, opip)
Optimalni uvjeti degustacije (prostorija, čaša, temperatura)
- Sustavi ocjenjivanja vina
O sustavima ocjenjivanja (općenito)
Ocjenjivanje vina opisivanjem (terminologija za opis boje, bistroće, tekućosti, živosti, mirisa, okusa, opipa, temperature)
Ocjenjivanje vina bodovanjem
Osnovne okusne razlike između bijelih i crvenih vina
Kušanje po jednog bijelog i crvenog vina
Predavači na seminaru su sommelieri, g. Zvonimir Štimac i g. Sandi Paris, višestruki prvak Hrvatske i voditelj edukacije.
Pozivaju se vlasnici ugostiteljskih obrta, ukoliko su zainteresirani da prijave sebe i svoje djelatnike i to najkasnije do petka, 21. studenog 2008. god. u Udruženje obrtnika Zadar na sljedeće kontakte 213-379 ili 213-678.
Molimo zainteresirane da se prijave što prije, jer je tečaj besplatan, a broj učesnika ograničen!