Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Obveza prijave u REGVOC i EHOS
 
Ovom prilikom još jednom želimo upozoriti naše članove da je objavljena Uredba o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora (Narodne novine, broj 21/07) stupila na snagu 1. ožujka 2007. godine te Vas podsjećamo na obvezu prijave u Registar.

U izmjeni Zakona o zaštiti zraka NN 60/08 uvodi se kazna od 30.000 kn za sve fizičke i pravne osobe koje nisu obavile upis u REGVOC. Nadalje, podatke u REGVOC potrebno je Ministarstvu dostaviti što prije jer se pregovori s EU neće moći provesti na zadovoljavajući način. S obzirom na mali broj prijava odgoda strogih uvjeta koji će za obrtnike uslijediti neće biti provediva. Slijedom navedenog, obrtnici koji imaju registriranu djelatnost:

- »kemijsko čišćenje« znači svaki industrijski ili komercijalni proces u kojem se VOC-ovi rabe u postrojenju za čišćenje odjevnih predmeta, namještaja i sličnih potrošnih roba, s izuzetkom ručnog uklanjanja mrlja u tekstilnoj i industriji odjeće;

Donja granična vrijednost potrošnje otapala: 0 t/god.

- »završna obrada vozila (lakiranje)« znači svako industrijsko ili komercijalno premazivanje i srodni poslovi odmašćivanja kroz koju se obavlja:

Donja granična vrijednost potrošnje otapala: 0,5 t/god.

- premazivanje cestovnih vozila, ili nekog njihovog dijela, koje se obavlja u okviru popravka, zaštite ili ukrašavanja vozila izvan proizvodnih pogona; ili

- prvobitno premazivanje cestovnih vozila pomoću materijala za završnu obradu, kada se taj postupak obavlja izvan prvobitne proizvodne linije; ili

- premazivanje prikolica (uključujući poluprikolice);

- »impregnacija drvenih površina« znači svaki proces zaštite drveta zaštitnim sredstvima;
Donja granična vrijednost potrošnje otapala: 25 t/god

Obrtnici koji obavljaju navedene djelatnosti obvezni su upisati se u Registar postrojenja predajom/slanjem obrasca (REGVOC) Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Napomena: Upis u ovaj Registar obvezan je za sve koji koriste navedene tvari bez obzira na godišnju potrošnju.

Isto tako, obrtnici koji obavljaju navedene djelatnosti obvezni su voditi i godišnju bilancu organskih otapala EHOS i predati je najkasnije do 3. ožujka za prethodnu godinu.

Obrasci REGVOC i EHOS kao i upute za popunjavanje istih sastavni su dio Uredbe te su dostupni i na web stranicama ministarstva, http://www.mzopu.hr/doc/Obrazac_19042007.pdf  - obrazac REGVOC, http://www.mzopu.hr/doc/Obrazac_EHOS_19042007.pdf   - obrazac EHOS, a iste obrasce možete pronaći u privitku.

Privitak:

Prilog: REGVOC obrazac
Prilog: EHOS obrazac
03/11/2008 - 09:37
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.