Kako bi svojim članovima, ugostiteljima, pružili što potpuniju informaciju o HACCP-u i njihovim obavezama koje iz istog slijede, Hrvatska obrtnička komora je u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi usuglasila listu za samokontrolu ugostiteljskih objekata prema važećim zakonskim propisima, s posebnim naglaskom na zdravstvenu ispravnost hrane.
Lista za samokontrolu ugostiteljskih objekata može poslužiti ugostiteljima kao uvid, odnosno "inventura" u kojem obimu njihovi objekti zadovoljavaju utvrđenim zakonskim obavezama, a bazirano na minimalnim zakonskim zahtjevima trenutno važećih propisa. Osnovna svrha i cilj ove liste je da se pomogne ugostiteljima da pripreme svoje objekte i da im se ukaže na nedostatke koji eventualno postoje u objektu. Slična lista će se koristiti i prilikom inspekcijskih nadzora, od strane sanitarne inspekcije, a prilikom nadzora ovim upitnikom utvrđuje se analiza stanja. Popunjavanjem liste za samokontrolu ugostitelj na kraju ima uvid u trenutno stanje njegovog objekta, te na taj način može pretpostaviti što je još potrebno urediti i prilagoditi u svojem poslovanju kako bi objekt zadovoljio higijensko-sanitarne i druge zakonske obaveze. Ujedno je napravljen i kratki pregled dobrih i loših primjera uvjeta i situacija u objektima u kojima se hrana priprema, kao i pojedini dobri i loši primjeri rukovanja sa hranom. Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na sljedeće kontakte:
Udruženje obrtnika Zadar Špire Brusine 11 23000 Zadar Tel/fax:+385 (0)23 213-379 +385 (0)23 213-678 Web: http://www.uoz.hr/ E-mail: info@uoz.hr
U prilogu vam dajemo listu za samokontrolu i pregled dobrih i loših primjera.
Prilog: Lista za samokontrolu
Prilog: Dobri i loši primjeri
|
|
14/08/2008 - 13:49 |
|