Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Program poticanja obrazovanja
 
Ministarstvo turizma objavilo je Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Program ima cilj podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i potaknuti interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Ministarstvo i županijske obrtničke komore sufinanciraju stipendije učenicima srednjih strukovnih škola s po 50% ukupnog iznosa stipendije. Ministarstvo sudjeluje s najviše 500,00 kn po učeniku mjesečno za tekuću kalendarsku godinu.

Ministarstvo sufinancira 50 posto iznosa stipendija za učenike i studente, a sa istim postotkom sudjeluje u sufinanciranju uređenja kabineta za praktičnu nastavu, dok će preostali iznos osigurati partneri u Programu (tvrtke, županijske komore).

Sredstva Programa namijenjena su učenicima i studentima čije stipendije sufinanciraju gospodarski subjekti (hotelske tvrtke i turističke agencije), učenicima obrtničkih zanimanja, te županijama za uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama.

Kriteriji i mjerila za sufinanciranje stipendija učenika u suradnji s HOK-om, a prvenstveno sa županijskim obrtničkim komorama previđaju postojanje plana županijskih obrtničkih komora o stipendiranju učenika uz definirane potrebe, strukturu i sredstva, te reguliran odnos Komore i licenciranih obrta koji sudjeluju u Programu. Također, pravo na stipendiju imaju redovni učenici, posebno oni s postignutim rezultatima na stručnim natjecanjima.

U Ministarstvu turizma očekuju da će od ukupno pet milijuna kuna koliko je u ovoj godini namijenjeno za Program, pola sredstava biti utrošeno za stipendije učenika i studenata, a pola za uređenje kabineta.

Na Internet stranicama Ministarstva turizma (http://www.mint.hr/default.aspx?id=370), nalaze se svi potrebni dokumenti i formulari za realizaciju ovog Programa. 


14/08/2008 - 08:27
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.