Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Sajam Dani sunca
 
Jedanaesti po redu Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca" u organizaciji udruge "Eko-Zadar" ove se godine održava 25. i 26. srpnja, te 1. i 2. kolovoza 2008. godine, na prostoru ispred zgrade Općinskog suda u Zadru, u ulici Plemića Borelli u vremenu od 08.00 do 24.00 sata


Riječ je o, u javnosti već dobro poznatom, sajmu prirodno i tradicijski proizvedene hrane i pića, ulja, ljekovitog bilja i biljnih preparata, umjetničkih i zanatskih proizvoda, te suvenira izrađenih na tradicijski način. Bit će ponuđeni proizvodi ukupno sedamnaestero proizvođača: uglavnom obiteljskih gospodarstva, udruga i obrtnika.

U prvom sajmenom ciklusu, 25. i 26. srpnja sajam donosi ekološki proizvedena pića i hranu, ljekovite pripravke i tradicijske suvenire Drage Drmića, proizvode od višnje maraške, smokava i maslinovog ulja OPG Aralica, prirodne napitke i namaze splitskog „Bokuna" d.o.o., Split, med i pčelinje proizvode  Nediljka Ćotića, ljekovite pripravke Travara MB , biljne ljekarne „Jerkin, i PTO Nekić, proizvode na bazi lavande OPG, sireve OPG Nikice Žanpere, domaće kekse „Gabrieli", te suvenire od konopa Slavice Ćubrić, ručno vezene motive u tehnici pečkog veza udruge „Unikat vez" iz Siska, kao i suvenire izrađene od gline i keramike udruge „Prospero" iz Gračaca koja je za keramičku ovčica nagrađena Zlatnom kunom, dok će Marin Lerga ponuditi rustikalne drvene posude te uporabne i ukrasne predmete izrađene od prirodnih materijala.

U drugom sajmenom ciklusu, uz već spomenute proizvode Drage Drmića, Nediljka Čotića, OPG Aralica, OPG Štefančić, „Gabrieli", Slavice Ćubrić i udruge „Unikat-vez", biti će predstavljena i maslinova ulja Uljare „Nadin", „Bio-zrno" s ekološki proizvedenom hranom i korisnom stručnom literaturom za uzgoj u preradu ekološki proizvedenih namirnica, te Dom za odrasle osobe Zemunik s proizvodima od prirodnih materijala, uglavnom od tradicionalno obrađene vune.

Svečano otvorenje Dana sunca zakazano je za petak 25. srpnja u 10:30 uz već tradicionalnu zvučnu kupku gongovima, kakva se  primjenjuje i u klinikama za holistički pristup zdravlju, u izvođenju Milene Markovske.

Tjedan između dva sajmena ciklusa ispunjavaju predavanja koje će se s početkom u 18 sati održavati u prostorijama Udruženja obrtnika Zadar, u Ulici Špire Brusine 11. 29. srpnja Dražen Šimleša,  aktivist Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) održat će predavanje na temu  „Kako trošimo svijet", dok će 31. srpnja Ivan Stagličić,  pokretač osnivanja udruge „HaHa-Hrvatska hrana" govoriti o temi „Informatička tehnologija i proizvodnja zdrave hrane".

Valja pripomenuti kako je riječ o već devetoj godini održavanja sajma pod nazivom „Dani sunca", te kako su od sajma održanog u ljeto 2007. godine, sajmovi pod istim nazivom održani u sklopu programa „Prosinac na Poluotoku" čiji je nositelj bilo upravo Udruženje obrtnika Zadar, te u okviru „Zelenih dana grada Zadra" u suradnji s agencijom RMC.

Poticanje obrtničke proizvodnje kad je riječ o hrani ili zanatskim proizvodima od strane sajma „Dani Sunca" prepoznato je i od Udruženja obrtnika Zadar. Suradnja je unaprijeđena i sudjelovanjem članova Udruženja na sajmu. Tiskanjem sajmenih razglednica na recikliranom papiru i nudeći vrećice od recikliranog papira i platnene torbe, udruga „Eko-Zadar" želi skrenuti pozornost na potrebu recikliranja i okretanja k održivoj potrošnji i načinu života.

Sponzori koji su omogućili da i ove godine sudionici sajma plate minimalnu kotizaciju su Zadarska županija, Grad Zadar, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar, Hoteli Zadar, Udruženje obrtnika Zadar. Organizaciju sajma materijalno su potpomogli Čistoća d.o.o i  Voda Sv. Rok. Medijski pokrovitelji su Zadarski list, Radio 057 i portal 057info.

07/07/2008 - 13:13
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.