Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Uputa za ugostitelje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
 
Temeljem Zakona o hrani (NN 46/07) ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donio je Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 41/08). Pravilnik je u potpunosti usklađen s relevantnim propisima Europske unije osim u dijelu zemlje podrijetla čije je navođenje obvezno za svu zapakiranu hranu do dana ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju sukladno članku 46. stavku 1. Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, kao odredbi propisanih za pojedinu nezapakiranu hranu. 

Člankom 3. stavkom 6. istoga Pravilnika donesena je također nacionalna odredba za  pravne i fizičke osobe koje se bave ugostiteljskom djelatnošću.

Tom odredbom pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost su obvezne prilikom prezentacije hrane koju nude krajnjem potrošaču za izravnu konzumaciju dati informaciju o podrijetlu glavnih sastojaka hrane i o prisutnosti sastojaka hrane koji mogu izazvati alergije i/ili intolerancije te iste informacije dokumentirati potrošaču u slučaju njegovog zahtjeva.

Odredba članka 3. stavka 6. Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane stupa na snagu 30.lipnja 2008. godine.

Obzirom da se odredbe Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane primjenjuju i na hranu namijenjenu opskrbi ugostiteljskih objekata, podaci o sastojcima od kojih se hrana priprema, sukladno navedenom Pravilniku, nalaze se bilo na ambalaži pretpakovine bilo u popratnoj dokumentaciji te se isti predočuju potrošaču na njihov zahtjev.

Prilog: UPUTA PRAVNIM I FIZIČKIM OSOBAMA KOJE OBAVLJAJU UGOSTITELJSKU DJELATNOST O NAČINU PROVOĐENJA OBVEZA DEFINIRANIH ČLANKOM 3. STAVKOM 6. PRAVILNIKA O OZNAČAVANJU, REKLAMIRANJU I PREZENTIRANJU HRANE
07/07/2008 - 12:37
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.