Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Nagrađen Vinko Pavlović
 
Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore je donio Odluku o dodjeli priznanja Hrvatske obrtničke komore za 2008. godinu, a među nagrađenima je i Vinko Pavloviću, dugogodišnji obrtnik i aktivni član Udruženja obrtnika Zadar, te aktualni potpredsjednik Udruženja. Vinko Pavlović nagrađen je statuom Zlatne ruke s priznanjem Zlatne ruke za doprinos u očuvanju i unaprjeđenju tradicijskog i umjetničkog obrta, te razvoju komorskog sustava.  

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore u Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana Akademija u petak, 27. lipnja, kada su dodjeljena ovogodišnja priznanja.

Vinko Pavlović rođen je tijekom 2. svjetskog rata  1944. godine, kao jedno od šestero djece u obitelji Pavlović u selu Lepuri, općina Benkovac gdje je i započeo svoje osmogodišnje obrazovanje, a koje je završio u osnovnoj školi Petar Preradović u Zadru.

U Zadru je 1959. godine upisao školu učenika u privredi, u zanimanju urar. Za vrijeme školovanja izučavao je zanat u poznatoj urarskoj radionici vlasnika Šime Čuline gdje je i radio dvije godine po završetku školovanja.

Godine 1966. otvara vlastitu urarsku radionicu u gradskom prostoru u ulici Mihovila Klaića broj 3 i to kao tada najmlađi zanatlija u Hrvatskoj. U svojoj urarskoj radionici, pod nazivom „Doxa", zapošljavao je najmanje jednog djelatnika i obučio pet naučnika koji su radeći uz njega stekli potrebna znanja i iskustva. 

Svoje obrazovanje nastavio je i dalje, te je 1980. godine završio višu upravno pravnu školu, a 1983. godine proširuje djelatnost i u istom prostoru urarske radionice pruža usluge izrade ključeva, a kasnije, obzirom na razvoj tehnologije i potražnju na tržištu, započinje i s pružanjem usluga fotokopiranja.

I danas na istom mjestu posluje kao fotokopirnica Centar, a u neposrednoj blizini njegov sin Marin, završeni inženjer grafike, otvara obrt za grafičke usluge čime proširuju osnovnu djelatnost i unutar obitelji.

Danas zajedno pružaju različitu paletu usluga vezanih za grafičku djelatnost: usluge fotokopiranja, graviranja, izrade ključeva, ali i izrade reklama, oslikavanje izloga, reklama i vozila, kolor digitalni tisak izrada posjetnica i slično.

Prošle godine, pod tvrtkom „Dalmatinski gušti" otvaraju specijaliziranu trgovinu za prodaju domaćih delikatesnih proizvoda i suvenira, a u izboru za najbolje uređeni izlog dobivaju nagradu Grada Zadra Nasmiješeno sunce.

Osim razvoja poslovanja u vlastitoj obrtničkoj radionici, Vinko Pavlović dao je važan doprinos razvoju komorskog sustava i zajedničkog djelovanja obrtnika u zaštiti svojih interesa. Kao mladi obrtnik početnik, godine 1968. sudjelovao je u osnivanju tadašnjeg Udruženja samostalnih zanatlija u Zadru, čiji je pravni slijednik današnje Udruženje obrtnika Zadar. U kontinuiranom razdoblju od osnivanja do danas Vinko Pavlović zalagao se za jačanje obrtništva kroz zajedništvo čime je dao izuzetan doprinos razvoju institucija komorskog sustava.

Do danas je ostao simbol obrtnika koji svoj današnji ugled i reference velikim dijelom mogu zahvaliti pojedincima poput Vinka Pavlovića.

Vinko Pavlović još uvijek je aktivan obrtnik koji se ističe svojim zalaganjem za zaštitu obrtništva i društveno odgovornim poslovanjem, a svojim poslovnim rezultatima i djelima i nakon 42 godine simbolizira obrtništvo u gradu Zadru. Osim toga, i dalje je aktivan u tijelima komorskog sustava, a kao potpredsjednik Udruženja obrtnika Zadar u drugom mandatu i dalje daje svoj doprinos u jačanju sustava.

 

03/07/2008 - 10:57
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.