Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Prijevare u promidžbi
 
Iako smo vas već ranije obavještavali, u posljednje vrijeme ponovno su se, od strane mnogobrojnih tvrtki iz inozemstva, aktualizirale prijevare u promidžbi. Radi se o već poznatoj praksi prijevare, pa je potrebno ponovno upozoriti obrtnike kako bi se izbjegle neugodnosti koje se mogu dogoditi zbog potpisivanja suradnje s ovim tvrtkama. 

Kao što je na ovim stranicama već navedeno, radi se o slanju promidžbenih materijala u  kojima se nudi oglašavanje proizvoda uz besplatnu dopunu podataka u inozemnim publikacijama. Neka od imena tvrtki koje se bave takvom vrstom promidžbe su  European City Guide, Intercable Verlag,  Nova Channel AG i Euco Data s.a mada je za istači da navedene tvrtke imaju svoje sestrinske tvrtke diljem Europe koje poslujući pod drugim imenom zapravo nude iste usluge gore navedenih tvrtki. U posljednje vrijeme sve češće je slanje ovih materijala putem e-maila.

U samim promidžbenim materijalima traži se potpisivanje izjave o suglasnosti za oglašavanje čija nadopuna je besplatna i uključuje prihvaćanje njihovih uvjeta. Uvjeti su obično napisani malim slovima ili na poleđini, pri čemu se na njih obraća puno manje pažnje. Promidžbeni materijal nudi ugovor za oglašavanje, te potpisnici najčešće očekuju da će im naknadno biti poslan tekst ugovora. Međutim, promidžbeni materijal je osmišljen kao ponuda čijim potpisivanjem se ona prihvaća, a čime je  zapravo zaključen ugovor pod ponuđenim uvjetima. Nakon slanja potpisane ponude počinju stizati računi za naplatu usluge objave, a zatim i opomene pod prijetnjom utuženja.

Potrebno je biti izuzetno oprezan, pažljivo proučiti sve detalje onoga što se potpisuje i uvjete koje se prihvaća, jer se tako najlakše sprečava nastanak neželjenih posljedica. Kad se ugovor jednom zaključi puno je teže osloboditi se obveza koje on nameće.

Udruženje obrtnika Zadar kontaktiralo je s komorskim organizacijama u Hrvatskoj, te u Sloveniji i Češkoj koje su se također susrele s ovim problemom te su nam poslale neke od uputa pri postupanju u ovakvim situacijama, a koje vam dajemo u nastavku.

Ukoliko je vlasnik tvrtke već popunio obrazac, potrebno je odmah preporučenim dopisom javiti da odustaje od usluga i bilo kakve ugovorne obveze, ako tvrtka koja prijevarno nudi promidžbu smatra potpisivanje obrasca sklapanjem ugovora odnosno narudžbe. U dopisu je potrebno naglasiti da je formular privlačno pozivao na besplatne usluge, kako ažuriranja podataka tako i njihovog unosa u poslovne imenike, te da je u trenutku potpisivanja bio u zabludi po pitanju sadržaja obrasca.

Također je preporuka da se, unatoč poslanim opomenama i računima te prijetnjama utjerivanja potraživanja sudskim putem, tim tvrtkama ne plati nijedan iznos (ni djelomično ni u cijelosti) - što je pogrešna pretpostavka vlasnika tvrtke  da će ga nakon toga ostaviti na miru - jer se time pravno i činjenično priznaje da se ne radi o zabuni, dakle priznaje se postojanje duga.

Uobičajena praksa tih tvrtki je da se u uvodnom dijelu obrasca naime izričito naglašava da je besplatna samo usluga ažuriranja podataka (updating data), dok istodobno na dnu obrasca se vlasnik tvrtke poziva na potpisivanje obrasca radi upisa podataka (insertion) u njegov poslovni imenik, koja se usluga naplaćuje i to otprilike oko 1.000,00 EUR-a godišnje. Sam ugovor traje tri godine, s mogućnošću otkazivanja najkasnije do mjesec dana prije proteka tri godine, a ako poduzetnik ugovor ne otkaže pravovremeno, on bi se automatski produljio još za godinu dana.

Pri tome je također nužno upozoriti na slijedeće: ako možda primite tužbu od neke od tih tvrtki, odmah se obratite za pomoć odvjetniku u toj državi (možda po preporuci hrvatskog veleposlanstva), vlasnik tvrtke ne smije sebi priuštiti da ne odgovori na tužbu i neaktivnost u postupku! Početna neaktivnost pri primitku tužbe mogla bi obrtnika skupo stajati jer se može dogoditi da sud donese presudu zbog ogluhe.

Prijetnju sudskim utjerivanjem za navedene tvrtke uglavnom obavljaju poduzeća za utjerivanje dugova. Iz dosadašnje prakse od nekoliko godina za istači je da ova poduzeća nisu pokrenula još nijedan konkretan sudski postupak. Preporuka bi bila da se tim tvrtaka za naplatu dugovanja odgovori na isti način, kojim bi odgovorili zahtjevima tvrtki za promidžbu.

Kao dodatni način borbe protiv tvrtki za promidžbu, mogu se dodatno preporučiti internet stranice http://www.stopecg.org/ i http://freespace.virgin.net/gp.ck/ECGscam.htm, gdje se mogu naći praktične upute i konkretne pravni dokumenti na engleskom jeziku koji se mogu iskoristi pri korespondenciji sa tim tvrtkama.

 

Obzirom da je preventiva bolja od kurative za upozoriti je još jednom: svaki dokument, prije potpisivanja i slanja, temeljito pročitajte i o njemu se savjetujte sa stručnjakom, a pogotovo ako je dokument  napisan na stranom jeziku!
14/05/2008 - 09:04
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.