Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
TAM BAS Program potpore
 
EBRD TAM BAS Program je program Europske banke za obnovu i razvoj osnovan u cilju podupiranja razvoja malih i srednjih hrvatskih poduzeća kroz pružanje bespovratne financijske potpore (grant) kod korištenja konzultantskih usluga. Program pokriva do 50% troškova poduzeća za konzultantske usluge, a iznos jednokratne uplate ograničen je na visinu od 10.000 eura.

 

Pomoć se može pružiti za poslovne savjete u područjima kao što su inženjerske i tehnološke studije, poslovni planovi i feasibility studije, razvojne studije i strategije, marketinške strategije i/ili promjena korporativnog identiteta (sa web stranicom), razvijanje i poboljšanje informacijskog sustava, i implementacija specijaliziranih softwerskih rješenja, priprema i implementacija standarda kvalitete (ISO, HACCP) itd.

 

Ciljana skupina su male do srednje tvrtke sa od 10 do 250 zaposlenih, u većinskom hrvatskom i privatnom vlasništvu, sa najmanje dvije godine postojanja u svim proizvodnim sektorima, sa izuzetkom razvitka primarne poljoprivrede, poslovanja nekretninama i bankarstva. 

 

 Ukoliko je, nakon evaluacije, projekt odobren i određena visina subvencije, tvrtka može započeti s projektom. Naime, BAS program ne odobrava retrogradno projekte koji su započeti, plaćeni ili završeni. Projekt se isplaćuje tek kada je u potpunosti gotov i plaćen, a evaluacija se izvršava godinu dana nakon isplate, kada se i mjere rezultati projekta. Primjerice, ukoliko je BAS sufinancirao implementaciju sustava kvalitete ISO, od tvrtke se očekuje da u roku od godinu dana od isplate bude certificirana. Ili pak, ukoliko je financijska potpora bila namijenjena za investicijsku studiju, od tvrtke se očekuje da je tu investiciju realizirala. Naposljetku, ukoliko je potpora bila namijenjena novom softwerskom rješenju, očekuje se da je program implementiran a zaposlenici potpuno obučeni za rad na novom programu. Konačni rezultati mjerljivi su ekonomskim parametrima i gledaju se beneficije kompletnog poslovanja tvrtke nakon projekta.             

 

Iako je dio EBRD-a, program je po svojoj strukturi donor-funded, te su donatori za Hrvatsku CEI (Central European Initiative), Velika Britanija, Austrija, Norveška i Luksemburg. Program u Hrvatskoj postoji od 2000 i «najstariji» je od 29 TAM BAS ureda koliko ih trenutno postoji u Europi i u tom razdoblju je sufinancirao gotovo 300 projekata i surađivao sa oko 150 konzultanata, od čega preko 80% domaćih.

 

Preradovićeva 13/II

HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 (1) 4922-488, 491

Fax: +385 (1) 4922-461

http://www.tambas.org/


Renata Deiuri

Nacionalni direktor Programa

deiuri@ceinet.org

Ana Betica

Projekt manager

beticaa@ceinet.org




 

31/03/2008 - 10:34
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.