Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Suglasnost za građenje
 
Svi poduzetnici koji obavljaju djelatnost iz područja graditeljstva, a rade na građevinama većim od 400 m2, morali bi uskladiti svoje poslovanje s Pravilnikom o uvjetima i mjerilima za davanje suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja (Narodne novine 89/06. i 139/06.) najkasnije do 1. travnja 2008. godine. 

Zahtjev za izdavanje suglasnosti za obavljanje poslova građenja podnosi se nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na adresu: Zagreb, Ulica Republike Austrije 20, tel. 01/3782-111.

Obrtnička komora Zadarske županije je 20.veljače 2008.g. u Hotelu Kolovare u Zadru organizirala stručni skup za građevinare s ovom tematikom, na koji su bili pozvani svi obrtnici s područja Zadarske županije koji imaju registriranu djelatnost iz područja graditeljstva. Predavač je bio Ivica Štambuk iz Odjela za organizaciju rada cehova pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, koji je prisutnima pojasnio odredbe Pravilnika te njihovu primjenu u praksi. U Obrtničkim novinama se također kontinuirano objavljuju informacije o licenciranju, sve sa svrhom da se što veći dio obrtnika informira o novonastalim obvezama.

Suglasnost (licenca) nije potrebna za obavljanje poslova građenja obiteljske kuće i druge građevine čija građevinska (brutto) površina ne prelazi 400 m2. Pravilnikom su definirane četiri kategorije građevina, podijeljene u skupine od I do IV, ovisno o tehničko-tehnološkim zahtjevima, te pojedini radovi i manje složeni radovi na svim skupinama građevina:

•·    Građevine skupine I - Osobito tehničko-tehnološki zahtjevne građevine 

(npr. javne ceste, željezničke pruge, međunarodni granični prijelazi, vojne građevine,

 elektrane...).

•·   Građevine skupine II - Tehničko-tehnološki zahtjevne građevine 

      (npr. stambeni kompleksi-neboderi, školske zgrade, stadioni...)

•·  Građevine skupine III - Tehnički zahtjevna građevina 
 (npr. veći stambeni i drugi objekti)

•·  Građevine skupine IV
(npr. manji višestambeni objekti i sl.)

•·  Pojedini radovi na građevinama svih skupina

      (npr. svi radovi osim završnih građevinskih radova na zgradama - vanjski i unutarnji i

       instalacijskih i izolacijskih radova)

•·  Manje složeni radovi na građevinama svih skupina

      (završni građevinski radovi na zgradama, vanjski i unutarnji, instalacijski i izolacijski

       radovi)

 

Veliki dio građevinskih obrta, koji rade na objektima većim od 400 m2 treba ishoditi licencu u području manje složenih radova, za koju su propisani i najmanji uvjeti. U Pravilniku su to radovi navedeni u skupini „Završni građevinarski radovi za zgradama, vanjski i unutarnji":  tesarski-krovni radovi, hidroizolacije, fasade, žaluzine, stolarski - prozori, sanacija betona, obloge i pločice, kamenarski radovi, soboslikarski i ličilački,  staklarski, žbukanje, montiranje pregrada, stropne površine, podne obloge, zidne obloge - tapetarski radovi, tesarski i stolarski radovi, zvučne i toplinske izolacije, ukrasni metalni radovi, krovopokrivački radovi, limarski radovi, antikorozijska zaštita, teracerski radovi, odnosno „Instalacijski i izolacijski radovi": sanitarni uređaji, grijanje i hlađenje, ventilacija i klima uređaji, protupožarna zaštita, toplinske izolacije, liftovi i eskalatori, instalacija plina, unutarnja kanalizacija, uređaji za uklanjanje otpada. U ovu skupinu također pripadaju i elektroinstalacije i instalacije do 1kV u zgradama i industrijskim građevinama koje omaškom u Pravilniku nisu navedene.

Za dobivanje licence za manje složene radove minimum kadrovskih potreba su  1 poslovođa/predradnik i 3 radnika. Poslovođa je osoba s položenim majstorskim ispitom ili priznatim majstorskim statusom, a predradnik je osoba s najmanje trećim stupnjem obrazovanja (trogodišnja srednja škola) i pet godina radnog iskustva u struci. Od navedena 3 radnika, najmanje jedan treba imati najmanje treći stupanj obrazovanja (trogodišnja srednja škola), te dva pomoćna radnika sa najmanje prvim stupnjem obrazovanja.

Svi ostali radovi u drugim tabelama Pravilnika su pojedinačni radovi, primjerice: monolitne

betonske konstrukcije, konstrukcije od predgotovljenih betonskih elemenata, čelične konstrukcije, drvene konstrukcije, zidane konstrukcije, te isto tako postavljanje rasvjete kroz mjesto, vodovod i kanalizacija kroz mjesto (ne za pojedinu kuću) i sl.

Kod dobivene licence za pojedine radove i manje složene radove, radove je moguće izvoditi na svim vrstama građevina, od I. do IV. stupnja složenosti.

Na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva http://www.mzopu.hr/, u dijelu »Graditeljstvo«, te dalje »Suglasnost za obavljanje djelatnosti građenja« se mogu naći obrazac zahtjeva za dobivanje suglasnosti, upute za podnošenje zahtjeva za dobivanje suglasnosti, tekst Pravilnika, podaci o troškovima postupka, odgovori na često postavljana pitanja, i druge relevantne informacije.

 

14/03/2008 - 13:41
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.