Udruženje obrtnika Zadar
UOZ facebook stranica
English
 
Zaštita zdravlja na radu
 
Od 1. siječnja s radom je započeo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu, čiji je djelokrug rada zdravstvena zaštita radnika od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti. Svi poslodavci su obvezni odabrati doktora specijalistu medicine rada koji će biti nadležan za ozljede na radu i profesionalne bolesti njih i njihovih radnika.  

Od 1. siječnja 2008.g.  s radom započinje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu (HZZOZZR),  čiji je djelokrug rada zdravstvena zaštita radnika od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, regulirana slijedećim propisima:

•        Zakonom o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu (NN 85/06),

•        Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite na radu (NN 125/07) i

•        Pravilnikom o postupku utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu i profesionalne bolesti (NN 125/07).

Kako bi se omogućio početak provedbe ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu radnika, svaki poslodavac, prema naputku HZZOZZR-a, prvenstveno mora odabrati specijalistu medicine rada i popuniti podatke koji se traže u obrascu u privitku, a dostupan je i na http://www.hzzozzr.hr/, koji se popunjava u tri primjerka (traže se slijedeći podaci: vaša tvrtka, vrsta i grana djelatnosti i šifra po NKD, broj zaposlenih po mjestu rada, broj radnih mjesta s posebnim uvjetima rada po mjestu rada, broj radnika na njima i udaljenost mjesta rada od ordinacije specijalista medicine rada, vaš potpis i pečat).

HZZOZZR je ustrojen na način da se Središnja služba nalazi u Zagrebu (Zagreb,  Jukićeva 12, tel. 01/4882-066,  fax. 01/4882-067), a četiri Područne službe se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Za područje Zadarske županije nadležna je Područna služba Split (kontakt osoba Poljak Mira, tel. 021/408-924, fax 021/399-154).

Na navedenoj web stranici Zavoda se nalazi popis svih specijalista medicine rada koji zadovoljavaju uvjete za sklapanje ugovora sa Zavodom, od kojih navodimo one sa sjedištem u Zadru:

Spec.ord.med.rada Nadislav Pedić, 23000 Zadar, Ivana Mažuranića 28b

Spec.ord.med.rada Vera Zrilić, 23000 Zadar, Ivana Mažuranića 28b

Spec.ord.med.rada Marko Mustać, 23000 Zadar, Zadarskog mira 22

 

Svi zaposleni radnici koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje ostvaruju  prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu na osnovi iskaznice zdravstveno osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju (postojeće zdravstvene iskaznice ili ovjerene kopije prijave na obvezno zdravstveno osiguranje).

Kada se odabere specijalist medicine rada, o tome je potrebno obavijestiti svoje radnike. Doktori specijalisti medicine rada pružati zdravstvenu zaštitu osim radnicima, i poslodavcima u opsegu ugovorenom sa Zavodom.

Pojam zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu

Za razliku od osnovnog zdravstvenog osiguranja u kojem pravo na bolovanje utvrđuje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, nesposobnost za rad uzrokovanu ozljedom na radu, odnosno profesionalnom bolešću utvrđuje doktor specijalist medicine. Pravo na novčane naknade prema ovome Zakonu obuhvaća pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu, odnosno profesionalnom bolešću i naknadu troškova prijevoza u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite u vezi s ozljedom na radu i profesionalnom bolešću.

Radi izbjegavanje dvostrukog ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i naknade plaće (kako s naslova obveznog zdravstvenog osiguranja, tako i s naslova zdravstvenog osiguranja za ozljede na radu i profesionalne bolesti), propisano je da je o utvrđenoj privremenoj nesposobnosti osiguranika kao i o prestanku privremene nesposobnosti osiguranika za rad doktor specijalist medicine rada obvezan u roku od 3 dana dostaviti obavijest izabranom doktoru medicine primarne zdravstvene zaštite osiguranika.

 

Obveze poslodavca

  1. Prijava ozljede na radu na tiskanici OR, na način da je popunjava poslodavac a zatim nadležni doktor specijalist medicine rada, te profesionalne bolesti na tiskanici PB  na način da je popunjava nadležni doktor specijalist medicine rada a zatim poslodavac. Tiskanice se mogu skinuti sa interneta ili kupiti u Narodnim novinama, a prijava se podnosi u roku od 8 dana od nastanka ozljede na radu odnosno od primitka isprave o dijagnosticiranoj profesionalnoj bolesti)  područnoj službi HZZOZZR-a odnosno njezinoj ispostavi prema sjedištu poslodavca. Uz prijavu predaje se pripadajuća dokumentacija (dokazuje se da je ozljeda ili bolest vezana za proces ili mjesto rada, primjerice zapisnik o nastanku ozljede, izvješće o bolovanju...).
  2. Isplata novčane naknade koju poslodavac i nadalje isplaćuje sam ali refundira ih iz dva različita  Zavoda, ovisno o uzroku nastanka prava na naknadu:

•      za spriječenost uslijed bolesti, od HZZO  kao i do sada    a

•      za spriječenost uslijed ozljede na radu ili profesionalne bolesti od HZZOZZR-a:

Sredstva koja je poslodavac isplatio  Zavod je obvezan vratiti poslodavcu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.

Uz zahtjev za povrat poslodavac je obvezan priložiti tiskanicu „Potvrda o plaći" i tiskanicu  „Izvješće o bolovanju", te dokumentaciju o izvršenim isplatama naknada plaće.

  1.  Plaćanje posebnog doprinosa za prava u slučaju ozljede na radu i profesionalne

bolesti koji je već propisan i plaća se sukladno Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja (NN   147/02, 175/03 i 177/04) po stopi od 0,50% na plaću. Navedeni doprinos HZZOZZR iznimno može povećati do 50% ili smanjiti do 25% ukoliko poslodavac premaši izdatke ili ima manje izdatke od prosječne visine troškova po osiguraniku propisanu za granu djelatnosti u kojuje razvrstan.

Naknada štete

Zavod je obvezan zahtijevati naknadu prouzročene štete od prav­ne ili fizičke osobe:

- ako su bolest, povreda ili smrt osobe osigurane prema ovome Zakonu nastale zbog toga što nisu provedene mjere zaštite na radu ili druge mjere za zaštitu građana.
-  kada je šteta nastala jer je radnik stupio na rad bez propisanoga prethodnoga zdravstvenog pregleda, a poslije se zdravstvenim pregledom utvrdi da ta osoba prema zdravstvenom stanju nije bila sposobna za rad na određenim poslovima,

- ako je šteta nastala zato što nisu dani podaci ili što su dani neistiniti ili netočni podaci o činjenicama o kojima ovisi stjecanje ili opseg prava,

- ako je isplata izvršena na temelju neistinitih ili netočnih podataka

- od osobe koja je prouzročila bolest, ozljedu ili smrt osobe osigurane prema ovome Zakonu. U ovom slučaju HZZOZZR će štetu naplatiti neposredno od osiguravatelja kod kojeg su ove osobe osigurane od odgovornosti za štetu uzrokovanu trećim osobama, prema propisima o obveznom osiguranju ovog rizika, kao i izravno od društva za osiguranje kod kojeg su vlasnici, odnosno korisnici motornog vozila osigurani od odgovornosti za štetu.

Za štetu koju je Zavodu  počinio radnik na radu ili u vezi s radom odgovara pravna ili fizička osoba, solidarno sa radnikom.

Sankcije

a) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba - obveznik plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu  koja uz isplatu plaća, a najkasnije do konca mjeseca za prethodni mjesec ne uplati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

b) Za ovaj prekršaj  pravnoj i fizičkoj osobi može se uz novčanu kaznu izreći i zaštitna mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

c) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja Zavodu u propisanom roku ne dostavi prijavu o ozljedi na radu, odnosno profesionalnoj bolesti.

Provođenje mjera zaštite na radu

U svrhu osiguranja sigurne radne okoline, obveza je poslodavaca donošenje procjene opasnosti (Zakon o zaštiti na radu NN 59/06, 94/96 i 114/03) kojom će se definirati radna mjesta na temelju kojih će ugovoreni specijalist medicine rada obavljati preventivne preglede radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada. HZZOZZR će snositi troškove tih pregleda.

Uz to, poslodavac ne smije rasporediti zaposlenika na poslove s posebnim uvjetima rada (NN 5/84) ako prethodno na propisani način nije utvrđeno da zaposlenik ispunjava potrebne uvjete (upućuje ga na pregled ovlaštenoj ustanovi, odnosno specijalistu medicine rada u privatnoj praksi s uputnicom koja sadrži podatke o vrsti poslova i drugim okolnostima od utjecaja za ocjenu njegove sposobnosti za obavljanje ovih poslova). Poslodavac je dužan zaposlenika, koji obavlja poslove s posebnim uvjetima rada, ponovno uputiti na pregled nakon proteka utvrđenog roka ili kada to ocijeni specijalist medicine rada na  prijedlog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Planom i programom mjera specifične zdravstvene zaštite radnika NN 122/07 utvrđeni su poslovi sa posebnim uvjetima rada, preventivni i periodični pregledi sa rokovima te ostale obveze poslodavca.

 

23/01/2008 - 12:02
Starije vijesti   Arhiva vijesti
 
Udruženje obrtnika Zadar. Sva prava pridržana. © 2006.